POBUNA NA LANIŠTU

Neimar Bandićevih fontana ruši Park branitelja i gradi stanove, građani bijesni

20.05.2016 u 14:37

  • +4

Gradilište

Izvor: tportal.hr / Autor: Bojan Stilin

Bionic
Reading

Nakon što je na teren prije dva dana izašla teška mehanizacija tvrtke Mešić com, koju je angažirao investitor Milidrag Gadže, građani zagrebačkog Laništa odlučili su izaći na ulicu danas u 18 sati kako bi upozorili na to da je u tijeku rušenje jedne od rijetkih preostalih zelenih površina u naselju – Parka branitelja. Građani od nadležnih gradskih i državnih službi traže da se ispita zakonitost gradnje na mjestu parka i je li sve u skladu s izdanim dozvolama, a žele da se pronađu krivci za to što je park rađen na privatnoj parceli, za što je iz gradske kase potrošeno 230 tisuća kuna

Stanovnicima Laništa puna je kapa svega jer, kako su nam rekli, naselje broji pet tisuća ljudi, kronično nedostaje zelenih površina, a muku muče i sa školom jer je kapacitet postojeće osnovne šest razreda, a ove će ih godine biti osam. Usto podsjećaju da im Grad na lokaciju preko puta vrtića želi ugurati i baptistički centar.

O parku branitelja tportal je pisao prije tri godine. Tada je na Skupštinu grada došao prijedlog gradonačelnika Milana Bandića prema kojem je Gadži, vlasniku tvrtke Energospektar, trebalo prodati 1.999 m2 zemljišta za 3,7 milijuna kuna kako bi okrupnio parcelu i sagradio stambeni objekt od 17.600 m2 odnosno sa 170 stanova. Naime, veći dio parcele parka bio je u Gadžinu vlasništvu, do kojeg je došao kroz zamjene i nagodbe iz 2008. i 2011., pa je Bandić odlučio prodati i preostali gradski dio.

No stvar nije prošla jer je Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb - zapad dalo negativno mišljenje, a otkrilo se i da je Grad, koju godinu ranije prije pokušaja nove prodaje, u isti park, znajući da je dijelom na privatnoj parceli, uložio u njegovo uređenje više od 230 tisuća kuna. Zbog svega što se oko parka događalo, potpredsjednica Mjesnog odbora Lanište Gordana Miškulin prijavila je stvar DORH-u.

Pokušaj gradnje tada je zaustavljen, Darinko Kosortadašnji predsjednik Skupštine Grada, obilazio je naselje i uvjeravao građane da od gradnje neće biti ništa.

U proljeće prošle godine Skupština je na prijedlog Sandre Švaljek, koja je mijenjala Milana Bandića dok je bio iza rešetaka, razvrgnula suvlasničku zajednicu s Energospektrom, ali i prodala mu 13 m2 za 24 tisuće kuna kako bi mogao oformiti česticu za gradnju.

'Gradim samo na parceli koja je moja iako sam pokušao kupiti dvije tisuće gradskih kvadrata. Grad je preko noći bespravno postavio klupe i uredio park na mojoj parceli, a sve kako bi zamazao oči braniteljima. Upozorio sam ih da kad krenem s gradnjom, da će se sve ukloniti. Morali smo mijenjati projekt i umjesto planiranih 170 stanova, sada će ih biti stotinjak', kazao je za tportal Gadže.

Miškulin danas kaže kako je gradnja koja se događa posljedica dugogodišnjeg nelogičnog ponašanja grada kojem su stanovnici naselja na posljednjem mjestu.

'Danas je jasno ono na što smo upozoravali nekoliko godina, a to je da je Grad bacio u vjetar četvrt milijuna kuna za park i pitanje je za institucije tko će za to odgovarati. Najžalosnije je da je posljednji pečat s prodajom male parcele dala Sandra Švaljek koja sada želi biti gradonačelnica', napominje Miškulin.

Dražen Hrkač (HDZ), novi predsjednik gradske četvrti Novi Zagreb - zapad, kaže kako je protiv gradnje na spomenutoj lokaciji jer drži da je Lanište preizgrađeno i da se Vijeće očitovalo protiv gradnje.

'Apsolutno stojimo uz građane', zaključio je Hrkač.

Kronologija događaja

Kolovoz 2008., Grad i Energospektar mijenjaju prve parcele na spomenutoj lokaciji u Laništu. Listopad 2011., nove nagodbe i darovanja između dviju strana oko zemljišta na Laništu. Iste godine Grad na parceli od 4.150 m2, koja je u većem dijelu u vlasništvu Energospektra, za 230 tisuća kuna uređuje park. Srpanj 2013., Grad želi prodati preostalih 1.999 m2 Energospektu za 3,7 milijuna kuna kako bi mogao sagraditi 170 stanova. Vijeće ideju odbija i ona ne prolazi na Skupštini. Ožujak 2015., Grad razvrgava suvlasničku zajednicu na parceli s Energospektrom i prodaje mu 13 m2. Svibanj 2016., temeljem novih parcelacijskih elaborata i dozvola investitor kreće u gradnju. Na terenu je mehanizacija tvrtke Mešić com. Mešić mlađi svojedobno je kupio stan od Bandića, a tvrtka njegova oca s Gradom je godinama sklapala poslove vrijedne stotine milijuna kuna. Između ostalog radili su i na čuvenim fontanama kod NSK.