SVE ZA INVESTITORE

Bandić želi prodati Park branitelja

18.07.2013 u 11:41

Bionic
Reading

Milan Bandić planira prodati Park hrvatskih branitelja u zagrebačkom naselju Lanište kako bi se u njemu gradila stambeno-poslovna zgrada od 17.600 kvadrata. Prijedlog, koji je dobio zeleno svjetlo svih odbora, naći će se kasno poslijepodne na dnevnom redu Gradske skupštine. Investitor je tvrtka Energospektar vlasnika Milidraga Gadže, biznismena koji je osnovao Lukoilovu podružnicu u Hrvatskoj

Problem u cijeloj priči je to što je park uređen dijelom na zemljištu Grada, a dijelom na parceli privatnog investitora. Da apsurd bude veći, Grad je prije dvije godine u njegovo uređenje uložio 222.000 kuna, a posebno je istaknuto kameno popločenje u obliku hrvatskog grba. Zemljište veličine 1999 kvadratnih metara Grad prodaje za 3,7 milijuna kuna.

Natječaj je raspisan pro forma jer će zemljište kupiti Energospektar koji ondje planira graditi stambeno-poslovnu zgradu sa 170 stanova. Kako je riječ o jednoj od posljednjih zelenih površina, u tom kvartu su se dignuli na noge, a uoči sjednice Skupštine Josip Hren, vijećnik s Laništa, poslao je zastupnicima dopis u kojem ih moli da ne izglasaju prodaju zemljišta jer na Laništu nedostaje zelenih površina i parkova.

'Krpanje gradskog proračuna prodajom gradskog zemljišta (zelene plohe) privatnom investitoru za izgradnju dodatnih stotinu ili dvije stotine stanova usred Laništa nije prihvatljivo, a ima dovoljno neprodanih stanova na Laništu i u okolici. Na predmetnoj parceli izgrađen je i uređen park, za što je prije dvije godine utrošeno 222.000 kuna. Zašto bi se sada taj park (20 zasađenih stabala, šest postavljenih klupa, opločen, uređenih staza, izvedeni su zemljani radovi) uništio zbog izgradnje stanova?!?

To tim više što je u tekstu natječaja, u točki 11. predviđeno da je kupac u obvezi nadoknaditi utrošeno za uređenje i opremanje spomenutog parka za uređivanje novog parka na novoj i nepoznatoj lokaciji. Dakle srušit će se i razmontirati jedan park da bi se eventualno, tko zna kada i tko zna gdje, izgradio i uredio novi park na drugoj lokaciji. Tko bi u tom slučaju odgovarao za već utrošenih 222.000 kuna?', upitao se Hren.

Što će odlučiti zastupnici, znat će se kasno popodne.