MILANOVIĆ HRABRIO STRANKU

'Nećemo šutjeti i biti pasivni zbog nekog višeg cilja'

26.03.2011 u 11:18

Bionic
Reading

Izbori i završetak pregovora glavne su teme današnje sjednice Glavnog odbora SDP-a, na počeku koje se stranačkim dužnosnicima i ostalim članovima odbora obratio i predsjednik stranke Zoran Milanović. Osim što je uputio poruke vladajućima, Milanović je predstavio i novi možebitni slogan stranke - 'Svi na posao, posao za sve'!

'Bit ćemo strpljivi i dalje, ali nećemo šutjeti. Naš posao je da budemo aktivni, da govorimo, da nudimo rješnja, da preispitujemo stvari, to je posao opozicije. Nitko od nas neće napraviti opozicijju koja šuti, koja je pasivna i koja nema svoje mišljenje i skriva se iza alibija nekog višeg cilja. Taj viši cilj, Europska unija, je i naš cilj, i bio je to puno prije nego kod nekih drugih', evidentna je poruka vladajućima koju je jutros sa sjednice Glavnog odbora SDP-a uputio Milanović

Ponovno se spomenuo činjenice da još uvijek nije poznato kada će biti izbori, što je prvi put u 11 godina, kako kaže, da se nalazimo u takvoj neizvjesnosti.

'Ova situacija je legalna ali nije uobičajena. Općenito, situacija u Hrvatskoj nije uobičajena i rekao bih da nije u potpunosti normalna, ali država nekako funkcionira i institucije funkcioniraju. Naš zadatak je da te institiucije funkcioniraju puno bolje. Trenutačno funkcioniraju loše i ljudi su zbog toga nezadovoljni', kazao je Milanović poručivši da će, za razliku od vladajućih, SDP imati komunikaciju s građanima cijelo vrijeme, a ne samo jednom u 4 godine.

Milanović je zatražio da se na sjednici Glavnog odbora ne bave političkim protivnicima, nego novim modelom Hrvatske u kojoj će 'nulta točka biti, ne borna protiv korupcije, nego život i politika bez korupcije'.

Jedna od tema SDP-ova sastanka bit će i završetak pregovora. 'Pregovore treba završiti što prije i možda u ovih mjesec dana ne postavljati pitanje - a kako da je to tako dugo trajalo, a kako to da su neka ključna poglavlja pred zatvaranjem tek danas, a ne prije dvije godine, kako to da je upravo najosjetljiviji dio, pravosuđe, nekoliko tjedana prije završetka pregovora pod tolikom lupom. To znači da sustav ne valja. Može li ga se stvarno promijeniti u 60 dana, to je veliko pitanje', rekao je Milanović

Podsjetio je sve prisutne da je SDP najvećim dijelom radnička stranka, no da želi biti i moderna europska stranka.

U kampanji nećemo obećavati 100 ili 200 tisuća radnih mjesta, ali ćemo reći 'Svi na posao, posao za sve'. Naše namjere su ispravne, naše znanje je veliko, naše iskustvo je pozitivno i dobro', zaključio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović

Nakon sjednice Glavnog odbora o zaključcima odbora novinare je izvijestio njegov predsjednik Josip Leko

'Glavni odbor je mišljenja da je Hrvatska postala talac politike HDZ-a i Vlade u razvojnom smislu jer Vlada ne donosi nikakve odluke i sve je podredila ciljevima završetka pregovora i čuvnja svog rejtinga do sljedećih izbora i na taj način troši vrijeme građana i društva. Glavni odbor potvrđuje svoju politiku prema Europskoj uniji koja se nije mjenjala od prvog dana, od 2000. SDP ostaje predan prema politici udruživanja u Europsku uniju, ali to nije jedini cilj politike SDP-a nego je i cilj omogućiti reforme i promjene koje osiguravaju bolji život', rekao je Leko, poručivši da je Glavni odbor zaključio da su jedino rješenje za izlazak i ovakve situacije izbori.