PEĐA GRBIN

'Nećemo protiv Ustavnog suda, ali dopis nije obvezujući'

29.10.2013 u 16:37

Bionic
Reading

Predsjednika Odbora za Ustav SDP-ovog Peđu Grbina cijeli su dan novinari u Saboru čekali da komentira upozorenje Ustavnog suda. No, umjesto s okupljenima, Grbin je telefonski razgovarao s Media servisom.

Ustavni sud je upozorio da odluka na referendumu ima trenutni pravni učinak, odnosno odluči li većina građana da se u Ustav unese definicija braka kao životna zajednice muškarca i žene, Sabor o tome nema više što raspravljati. Što kažete na ovo upozorenje? Je li Vas iznenadilo?

'Dakle, mi smo zaprimili dopis Ustavnog suda koji nije u formi odluke, iako je u njemu već sadržano na koji način će se Ustavni sud odnositi i na pogledu referenduma i u pogledu odluke Hrvatskog sabora o raspisivanju tog referenduma bez obzira kakva ta odluka bude. Naravno da smo taj dopis razmotrili i naravno da vladajuća većina nikada nije i nikada neće postupati suprotno stavovima Ustavnog suda bez obzira koliko se s njima formalno i materijalno neslagali. Činjenica je da je ta odluka ukazala i na određene nedostatke u normativnom uređenju našeg sustava referenduma i mi ćemo dati sve od sebe da taj problem probamo riješiti, pa ako bude moguće i kroz ove promjene Ustava koje su sada u tijeku. Ono što je posebno bitno, a o čemu u toj odluci nije bilo riječi, to je pitanje zaštite ljudskih prava i zaštite prava manjina u Republici Hrvatskoj koji su ovoj većini prioritet i ova većina će učiniti sve što je u njenoj mogućnosti da ta prava ne budu ugrožena.'

Ali hoće li Sabor poslušati Ustavni sud?

'Sabor će sljedeći tjedan raspravljati o prijedlogu za raspisivanje referenduma i ja vjerujem da će donijeti odluku o raspisivanju referenduma. I u toj raspravi ćemo naravno imati u vidu ovu odluku. Ali ponavljam, iz samog sadržaja ove odluke potpuno je jasno da Ustavnom sudu uopće nije bitno na koji će način Sabor odlučivati jer su oni svoje stajalište već zauzeli. Mi ćemo sa svoje strane poštivati i Ustav i proceduru i razmotrit ćemo i odluku i sve reperkusije koje ona donosi', rekao je Peđa Grbin za Media servis.

HDZ-ov Vladimir Šeks izjavio je da će, ako se većina građana na referendumu izjasni da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene procedura biti takva da ćete vi kao predsjednik Odbora morati vlastoručno ugraditi to u Ustav.

'Kolega Šeks naravno da ima pravo na mišljenje, ali ja doista ne čitam da postoji obveza da se to na takav način ugradi u Ustav kako vam govorim. A i Ustavni sud je u svom dopisu rekao na koji način će on postupati u pogledu referenduma. Gledajte, izjave kolege Šeksa nemam u zadnje vrijeme potrebe posebno komentirati.'