JADRANKA KOSOR:

'Neće Sanader upravljati iz sjene, bit ću samostalna'

05.07.2009 u 19:00

Bionic
Reading

Nova šefica HDZ-a Jadranka Kosor i, po svemu sudeći, nova premijerka nedjelju je provela u Banskim dvorima, peglajući program rada vlade, koji će sutra izložiti oštrici saborskih zastupnika. Imala je vremena i za čak četiri 'eskluzivna' intervjua

Kako ste spavali nakon subote kad vas je 10.000 članova HDZ-a aklamacijom izabralo za predsjednicu stranke?

Kratko, ali mirno. Ispunjena zadovoljstvom i emocijama.

U prvom ste predsjedničkom obraćanju pozvali članstvo stranke da bude složno. Bojite li se nesloge?

Ne bojim se. Duboko sam svjesna da sam nova predsjednica HDZ-a i da sam, iako to nerado ističem, žena te da moram steći dodatni autoritet. Na saboru je bilo očito da sam dobila potporu stranke. Dugo sam bila zamjenica predsjednika stranke.

No, odgovornost je prvog čovjeka stranke drugačija. Samo je prvi čovjek u javnosti odgovoran za dobre i loše poteze. Jako ću se potruditi da dobijem povjerenje i potporu svih u HDZ-u. Svatko ima pravo savjetovati i predlagati, ali konačna odluka uvijek dolazi od prvoga čovjeka, upravo zato što on snosi najveću odgovornost.

Mnogi su HDZ-ovi izaslanici došli na sabor u šoku. Možda nisu htjeli javnim negodovanjem nauditi stranci?

Razumijem naše ljude. No, spekulacije me ne zabrinjavaju. HDZ ima novo vodstvo, koje je pred velikim i teškim izazovima.

Znate li vi neki skriveni razlog Sanaderove ostavke?

Iz punog poštovanja prema Ivi Sanaderu, skrivene razloge ne tražim. Prihvatila sam ono što je rekao javno. Bilo kakva nagađanja o nekim pozadinskim igrama besmislene su.

Mnogi sumnjaju hoćete li uopće samostalno voditi HDZ i Vladu. Hoće li iza kulisa konce povlačiti Sanader?

Bit ću potpuno samostalna. U to ne treba sumnjati. Samostalnost će biti temelj mog rada. Razumijem takva nagađanja jer sam 10 godina bila druga osoba, bila sam u pozadini. Ivo Sanader je rijetko sposoban političar, istinski državnik i neprijeporni autoritet. Nije to bio zato što je upravljao čeličnom rukom i što je rezao prste svakome tko misli drugačije, nego je jednostavno imao takav autoritet.

Ali ja ne mogu niti hoću biti Ivo Sanader. To bi bila nerazumna želja. Ja mogu biti to što jesam. Imam puno iskustva u radu i stranke i Vlade. Stabilna sam osoba, iznimno sam posvećena radu. Mogu i hoću puno raditi. Odmah najavljujem svim svojim suradnicima rad bez ostatka, rad punom snagom, bez radnog vremena i gledanja na sat te pitanja kad ćemo se odmarati.

Hoćete li predložiti ublažavanje zabrane pušenja u javnim prostorima, o čemu se ovih dana nagađa?

Smatram da moramo analizirati sve, pa i propise koji bi mogli otežati našu borbu za svako radno mjesto i punjenje proračuna. Ništa nije nedodirljivo, što ne znači automatski da ćemo mijenjati taj zakon. No, vrijeme je takvo da se mora reći da je sve otvoreno, od svih vrsta poticaja do reprezentacije.

Pogađa li vas to što velik dio javnosti očekuje da nećete uspjeti i da će se vaša vlada vrlo brzo raspasti? Za oporbu nemate legitimitet.

Ne bojim se neuspjeha. Ovih dana dobivam potporu od mnogih skupina, od sindikata do udruga, od mnogih je ne bih niti očekivala s obzirom na to da pripadam konzervativnoj stranci... Sve ću pozvati na suradnju i nacionalni konsenzus za borbu protiv krize. Apsolutno svi će dobiti poziv, i opozicija. Logika je opozicije da mora kritizirati Vladu, ali oko ključnih pitanja možemo se dogovoriti.

Hoće li zbog štednje biti zaustavljena gradnja Pelješkog mosta?

Ne mogu zasad govoriti o rebalansu proračuna. No, moramo smanjiti izdvajanja u svim stavkama, za što mislimo da bi moglo pomoći gospodarstvu. Investicije ćemo smanjivati gdje god budemo mogli, ali nećemo narušavati zacrtani plan i program HDZ-a. U ovom rebalansu nećemo dirati ni u jednu osjetljivu skupinu u društvu.

Hoćete li smanjiti porodiljne naknade?

Ne, to je moja posljednja linija obrane! To nije socijalno pitanje nego političko.