JOSIPOVIĆ O INI

'Ne znam što će reći EU, ali važno je zaštititi nacionalni interes'

26.09.2011 u 15:35

Bionic
Reading

'Ne bih nagađao što će reći Bruxelles ili Mađarska, vrlo je važno da se zaštiti naš nacionalni interes.

Ne ulazim u to je li taj zakon najbolji način, ali ima još vremena za konzultacije. Hrvatska mora osigurati da se poštuju temeljni ugovori kojima je Ina privatizirana', kazao je predsjednik Ivo Josipović na otvaranju nove tvornice tvrtke Tehnix u Donjem Kraljevcu komentirajući najavu premijerke Kosor o donošenju zakona kojim će se zabraniti preuzimanje više od 49 posto Ine.

Naše je, dodao je, da se štiti zakonitost i istraži je li bilo korupcije.

Govoreći o datumu održavanja referenduma o ulasku u EU, Josipović je istaknuo da se on treba održati 'kad je to moguće'.

'Važno je da se europsko pitanje odvoji od predizborne kampanje. Tu mora postojati jedinstvo svih zagovaratelja ulaska Hrvatske u EU i mislim da je dobro da se to odvoji od samih izbora', kazao je Josipović.

Prema rezoluciji Hrvatskog sabora referendum se treba održati u roku od 30 dana nakon potpisivanja, no Josipović ističe da je realno da se održavanje referenduma odgodi, o čemu odluku donosi Hrvatski sabor.

'Očekujem od svih stranaka koje su zagovarale ulazak u EU da u kampanji prije referenduma rade zajedno i uvjere građane u opravdanost ulaska u EU', zaključio je Josipović.