SLOVENCI PORUČILI NIJEMCIMA

'Ne želimo da Telekom Slovenije preuzmete preko Hrvatske'

03.07.2014 u 17:31

Bionic
Reading

'Nemojte preuzimati Telekom Slovenije preko Hrvatske, radije preko matične kompanije u Njemačkoj', tako je lani u studenom četvorici predstavnika Deutsche Telekoma (DT) poručio Matija Sevšek, državni tajnik u kabinetu slovenske premijerke Alenke Bratušek. 'To nije bilo savjetovanje, samo sam im iznio svoje skromno mišljenje', pravda se danas u ljubljanskom listu Finance Matija Sevšek

Njegovim priznanjem, kojim se politika u susjednoj državi samo još jednom potvrdila izrazito tvrdom kad su u pitanju ulaganja iz Hrvatske, puno je toga jasnije oko aktualnog procesa privatizacije Telekoma Slovenije. Ponudu je, uz ostale konkuretne, nedavno predao i Deutsche Telekom, što je mnoge iznenadilo s obzirom na to da se tijekom prošle godine iz pouzdanih izvora moglo čuti da će ponude ići preko Hrvatskog telekoma (HT). Matija Sevšek bio je iskren u razgovoru za Finance: pojasnio je da su se krajem prošle godine u ured premijerke Bratušek najavila trojica predstavnika DT-a te jedan iz HT-a. Tako je Sevšek pojasnio zašto je dao do znanja da je investicija preko Hrvatske nepoželjna: 'Bila bi to takva hajka jer i Mercator sad preuzima Hrvat.' Sevšek tu misli, naravno, na Agrokorovo preuzimanje najvećeg slovenskog trgovačkog lanca, čemu se slovenska politika godinama opirala. No Ivica Todorić je zaključenjem ugovora o preuzimanju Mercatora krajem prošlog tjedna, nakon puno muke, na kraju slomio slovenski otpor.

Matija Sevšek pojasnio je i da je sastanak odmah prijavio i protukorupcijskoj komisiji jer takva vrsta razgovora može se svrstati u lobističko djelovanje. Sastanak su Nijemci zamolili preko slovenske veleposlanice u Njemačkoj, a zanimalo ih je 'misli li politika ozbiljno' s prodajom Telekoma Slovenije. Inače, otkako su u kabinetu Alenke Bratušek uvjeravali Nijemce da nije dobro da njihova ponuda ide preko Hrvatske, u Sloveniji su se dogodile promjene: Vlada je pala, a izbori su 13. srpnja. Favorit izbora Miro Cerar žestoki je protivnik privatizacije pa vjerojatno inozemni ulagači sa zebnjom čekaju ishod izbora. Alenka Bratušek, koja je u međuvremenu izašla iz Pozitivne Slovenije i osnovala svoju stranku, u predizbornom ozračju također je slala poruke da treba preispitati prodaju Mercatora.

Inače, neobvezujuće ponude za Telekom Slovenije, kako pišu Finance, pozivajući se na neslužbene izvore, dali su investicijski fondovi Apax, Bain Capital i Providence te Deutsche Telekom koji se zbog velikih sinergija spominje kao najizgledniji kupac. Finance pišu da bi ukupna transakcija prodaje kompanije mogla dosegnuti i do milijardu eura te da su financijski ulagači u borbi s DT-om kao strateškim investitorom spremni platiti i više od tog iznosa.