VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ IDE PO NOVI MANDAT

'Ne vodimo izolaciju nego radimo projekte s državom'

16.05.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Aktualni HDSSB-ov župan Osječko-baranjske županije i kandidat te stranke za novi mandat na toj poziciji, Vladimir Šišljagić, u predizbornom intervjuu za tportal ustvrdio je da poljoprivrednici nisu uspjeli uskladiti svoje poslovanje s potrebnim direktivama Europske unije, o čemu svjedoči slaba iskorištenost dosadašnjih europskih fondova. Hrvatska nema poljoprivrednu viziju, smatra Šišljagić, država je centralizirana, a županije u nedostatku sredstava ne mogu značajnije utjecati na gospodarstvo. Tvrdi da je u proteklih godinu dana županiju uspeo na ljestvici hrvatske razvijenosti i proveo korisne projekte u gospodarstvu, turizmu. Oporbi, koja posljednjih mjeseci ne štedi na kritikama HDSSB-a, uzvraća da vodi politiku 'što bi bilo kad bi bilo'

Situacija u županiji nije bajna. Svaki deseti nezaposleni živi u Osječko-baranjskoj županiji, poljoprivrednici su suočeni s velikim proizvodnim i financijskim problemima, stranih i domaćih ulaganja u gospodarstvo gotovo da i nema ili su rijetka. Nezaposlenost je rekordna i premašila je najgoru, 2002. godinu. Vaši protivnici optužuju županijsku i gradsku vlast u Osijeku, HDSSB-ovu politiku, da je to politika izolacije i svađanja te ističu afere posljednjih mjeseci koje se vežu za vašu stranku. Kako odgovarate na to?

Zapravo ste dali objektivan prikaz situacije u cijeloj Hrvatskoj koja, to je potpuno jasno, nije mogla mimoići ni Osječko-baranjsku županiju. Hrvatska je centralizirana država, sve ključne odluke donosi vladajuća većina u Hrvatskom saboru, česte izmjene zakona, sporo i neučinkovito pravosuđe i birokracija guše gospodarstvo i investicije, država nema gospodarsku, naravno ni poljoprivrednu strategiju.

'Na nesuvisle optužbe odgovaramo rezultatima'

'Ne iznenađuju me raznorazne besmislene optužbe političkih suparnika HDSSB-a, raznorazne političke spletke, manipulacije, spinovi i laži. Naprosto, u tijeku je izborna kampanja, pa u nedostatku vlastitih osmišljenih programa i projekata, poglavito gospodarskih, optužuju HDSSB za sve i svašta. Na takve nesuvisle optužbe HDSSB odgovara rezultatima. Ne želimo voditi negativnu kampanju i upuštati se u bespredmetne politikantske rasprave.'

Dok se ne provede decentralizacija i sustavna promjena poreznog sustava kojom će se osigurati veći prihodi i financijska samostalnost lokalne razine, županije u Republici Hrvatskoj ne mogu imati značajniji utjecaj na gospodarska kretanja. Ozbiljnim gospodarskim znalcima i ekonomistima to je potpuno jasno.

Suprotno nametnutoj tezi izolacije, provodimo zajedničke projekte s nadležnim ministarstvima, agencijama i fondovima. Realiziramo kreditne linije za razvoj poduzetništva u kojima subvencioniramo kamate na poduzetničke kredite, prva smo županija u Republici Hrvatskoj po realizaciji sredstava za energetsku učinkovitost, ali i po premjerenim površinama u geodetsko-katastarskoj izmjeri. Niz je završenih kapitalnih objekata u zdravstvu, školstvu i socijali. U tijeku je strateški projekt višenamjenskog hidrotehničkog sustava za uređenje voda i zemljišta, hidrocentrala na Dravi sa sustavom navodnjavanja te Prostorno-prometna studija prometnog sustava grada Osijeka sa širim okruženjem. To su samo neki od kapitalnih projekata u čijoj realizaciji uz županiju sudjeluju i resorna ministarstva te nadležne državne institucije.

Koji su vaši glavni uspjesi u protekle četiri godine tijekom koje je HDSSB na vlasti u Osječko-baranjskoj županiji?

Osječko-baranjska županija danas je financijski stabilna i nezadužena. Zbog postignutih visokih standarda u kvaliteti i organizaciji rada, županija je postigla međunarodni standard ISO 9001-2008. Svojim certifikatom, Europska komisija je Osječko-baranjsku županiju zbog organizacijskih, informacijskih i marketinških kvaliteta uvrstila u regiju privlačnu za strana ulaganja. Naša županija je prva u Hrvatskoj u proizvodnji mlijeka, mesa, voća, povrća, jaja i meda, bilježimo najbrži rast kontinentalnog turizma po stopi od 10 posto godišnje, imamo najviše odobrenih projekata u Hrvatskoj iz pretpristupnih fondova EU-a. Do sada povučeno je čak 126 milijuna eura. Imamo najviše registriranih poduzetničkih zona, 82 zone u kojima posluje 239 poslovnih subjekata sa 5.151 zaposlenika, prednjačimo u potporama poljoprivredi i ruralnom razvoju, projektira se čak 12 sustava navodnjavanja ukupne površine više od 35.000 hektara. Od 2009. godine izgradili smo 40 kilometara novih cesta, pet kružnih tokova, dva nova mosta, deset novih škola, osam nastavno-sportskih dvorana, a još pet ih je u izgradnji, dodijelili smo 520 stipendija, 283 potpora za postdiplomce, izgradili pet kapitalnih objekata u zdravstvu.

Unatoč krizi, za potpore gospodarstvu izdvojili smo 80 milijuna kuna, financirali 43 znanstveno-istraživačka projekata, u projekte energetske učinkovitosti uložili smo 21 milijun kuna, komunalnu infrastrukturu 31 milijun kuna.

259075,255388,243703,245322
U centru predizbornih programa svih vaših protukandidata su gospodarski programi razvoja županije. Političari obećavaju da će različitim projektima potaknuti gospodarstvo na nova ulaganja, nove projekte, neki govore o konkretnim brojkama novozaposlenih u prvoj godini, drugi o preusmjeravanju javnog novca i slično. Što ćete vi napraviti postanete li ponovno župan?

Gospodarski program ne može biti hrpa lijepih želja i uopćenih planova, programa 'što bi bilo kad bi bilo', a to nudi oporba. Uostalom, navikli smo da kritiziraju naše uspjehe, a ne nude rješenja. Osim toga, svaki župan mora imati suradnike koji su stručni i sposobni nositi razvojne projekte, a županijska uprava na čelu s HDSSB-om ima konkretne programe i projekte i za naredno razdoblje.

U novom mandatu nastavljamo provoditi gotovo 40 projekata poticanja poduzetništva, projekte energetske učinkovitosti te stvarati pozitivno okuženje u privlačenju domaćih i inozemnih ulaganja, a sve u funkciji smanjenja nezaposlenosti i gospodarskog rasta županije. Pripremili smo niz projektnih prijedloga za strukturne i kohezijski fond Europske unije te nastavljamo provedbu odobrenih projekata kojima poboljšavamo infrastrukturu i konkurentnost. U poljoprivredi smo, unatoč svim teškoćama, stvorili temelj za primarnu proizvodnju, a stvaramo uvjete za proizvodnju proizvoda s dodanom vrijednošću kroz njihovu preradu. Razvoj turizma razrađen je do detalja, a glavni smjer daju vinske ceste, obiteljska turistička gospodarstva, lovni turizam, bogatstvo tradicije i kulturne baštine, brojne manifestacije, biciklističke staze kroz očuvani okoliš, stvaranje turističke ponude doživljaja koja treba sve prethodne turističke potencijale objediniti.

Kako ćete smanjiti negativan utjecaj slobodnog tržišta na male poljoprivrednike i pomoći im da ispune nove standarde Europske unije, poput nitratne direktive, koja štiti vodu i tlo od zagađenja s farmi, ali i traži velika ulaganja?

Ministarstvo poljoprivrede u ovom mandatu, kao i u prošlom, nije iskoristilo priliku da u potpunosti informira poljoprivredne proizvođače o obvezama koje ih čekaju ulaskom Republike Hrvatske u EU, kao na primjer o dokazivanju osposobljenosti bavljenja poljoprivredom.

'Pripremili smo male proizvođače za EU'

'Hrvatska nije stvorila konkurentnu poljoprivredu, zbog loših programa i mjera koje su poticane sredstvima EU-a. Rješenje ovih problema vidimo u pravilno utvrđenim programima i mjerama za koje ćemo imati osigurano 333 milijuna eura iz II. stupa Zajedničke poljoprivredne politike EU-a, koje trebamo usmjeriti na razvoj ruralnog prostora i proizvodnju hrane, kao i razvoj kontinentalnog turizma, a sve u cilju gospodarskog razvoja. Iskustva Osječko-baranjske županije u povlačenju sredstava iz fondova EU-a, kao i postojanje ljudskih kapaciteta za provedbu projekata, jamstvo su naše opredijeljenosti da pripremimo male proizvođače za povlačenje tih sredstva.'

Po iskorištenosti sredstava iz SAPARD i IPARD programa, kao izvora sredstava za ispunjenje kriterija iz direktiva, vidljivo je da poljoprivrednici nisu uspjeli uskladiti svoje poslovanje s potrebnim direktivama.

Jačanjem konkurentnosti malih proizvođača, stvaranjem robnih marki, zaštitom autohtonih proizvoda, brendiranjem i marketingom, kao i proizvodnjom proizvoda s dodanom vrijednošću, naši poljoprivredni proizvodi sigurno će naći svoju tržišnu nišu na velikom europskom tržištu. Osim toga, potrebno je snažno povezivanje proizvođača u sektorske organizacije kao jedinog modela uspješne organizacije poljoprivrednih proizvođača. Kao u slučaju nitratne direktive, potrebno je osigurati dodatne investicije u poljoprivredi, međutim bez uređenih katastarskih čestica nema izgradnje ni rekonstrukcije postojećih objekata u cilju zadovoljavanja standarda EU-a. Stoga želimo ponovno ukazati na probleme legalizacije poljoprivrednih objekata na koje smo ukazivali i prije tri godine.

Kako će to pridonijeti razvoju i napretku županije? Imate li neke konkretne pokazatelje po kojima građani mogu mjeriti vaša obećanja?

Svih pet županija istočne Hrvatske nalazilo se na dnu ljestvice razvijenosti u Hrvatskoj. HDSSB vodi samo Osječko-baranjsku županiju, a jedino smo mi zabilježili pomak sa 16. na 11. mjesto po stupnju razvijenosti. U drugim županijama na vlasti su bile političke opcije iste kao na državnoj razini, a ostali su na dnu ljestvice. Dakle, naša županija ima najviše gospodarskih zona, najveći rast turizma, Osječko-baranjska županija prva je u Hrvatskoj u proizvodnji mlijeka, mesa, voća, povrća, jaja i meda, prvi smo po površinama obuhvaćenim sustavima navodnjavanja… Osnova strateškog razvoja Osječko-baranjske županije temelji se na samodostatnoj poljoprivredi i prehrambenoj industriji, uz obrt, energetiku, promet, industriju i razvoj turizma, a to su i naši ciljevi u narednom mandatu.