ANTIKATOLIČKA KAMPANJA

'Ne vjeruješ u Boga? Nisi sam'

15.09.2012 u 10:24

Bionic
Reading

Palikotov pokret u Poljskoj pokrenuo je antikatoličku kampanju. U parlamentu su pokrenuli pitanje financiranja vjeronauka u državnim školama ističući da taj program državu stoji oko 300 milijuna eura i nailaze na sve veću potporu u javnosti

Katolička crkva u Poljskoj i konzervativni dijelovi društva ove se jeseni nalaze pred velikim izazovima. Naime, prije nekoliko godina su Londonom i Barcelonom prolazili autobusi javnog prijevoza s plakatima na kojima se tvrdilo kako nema Boga te da nema stoga potrebe bojati ga se.

Za Veliku Britaniju to i nije bio tako velik problem, puno je više protivljenja bilo u Španjolskoj, ali tada je vlada koju je vodio socijalistički premijer José Luis Rodríguez Zapatero ukidala niz konzervativnih zakona zasnovanih na crkvenoj dogmi pa je i ova privatna akcija prošla relativno mirno.

No Poljska se i dalje smatra jednom od najjačih utvrda Katoličke crkve u Europi gdje vlada pomno osluškuje mišljenje klera prije donošenja brojnih političkih odluka.

Prvi europski časopis o egzorcizmu

Poljska je zemlja u kojojnajbrže raste egzorcizam, postupak istjerivanja vraga iz čovjeka. Naime,u proteklih 15 godina potražnja za egzorcistima je izuzetna, njihov jebroj s četiri narastao na 120. Oni su sada udružili svoje snage,pronašli izdavača i objavili prvi broj mjesečnika 'Egzorcist'.Aleksander Posacki, profesor filozofije i teologije te vodeći demonolog iegzorcist, na predstavljanju časopisa je porast demonskih opsjedanjaljudi povezao s - tranzicijom Poljske u kapitalizam. 'Kapitalizam kreiraviše mogućnosti za okultizam, proricatelji budućnosti recimo ne morajuplaćati porez', izjavio je Posacki dodajući kako takve djelatnostiizazivaju ozbiljne štete na duhovnom planu. 

Crkva se pak kad do bilo kakve kritike dođe poziva na svoju ulogu u rušenju komunizma, a jasno tu je i lik blaženog pape Ivana Pavla II., krakovskog nadbiskupa Karola Woytile.

No na sve se to skupa ne obazire Janusz Palikot, kontroverzan lik na poljskoj političkoj sceni koji je istupio iz vladajuće stranke Građanska platforma i osnovao novu, Palikotov pokret prije dvije godine.

Ovaj zastupnik u poljskom parlamentu odlučio je preko zaklade Sloboda od religije pokrenuti antikatoličku kampanju i zemlju oblijepiti plakatima na kojima će biti slogani: 'Ne ubijam, ne kradem, ne vjerujem' ili 'Ne vjeruješ u Boga? Nisi sam'.

Namjera je kampanje, kako tumači tajnica Palikotovog pokreta Dorota Wojcik, razbiti iluziju da je ćudoređe izravno povezano s religioznošću, posebno s dogmatskim učenjem Katoličke crkve.

No Palikot nije stao samo na tome. Prošlog su tjedna zastupnici njegovog pokreta u parlamentu pokrenuli pitanje financiranja vjeronauka u državnim školama ističući da taj program državu stoji oko 300 milijuna eura.

Naišli su na oštre napade zastupnika konzervativnih stranaka koji su ih, najblaže, nazivali provokatorima, ali ni oni im nisu ostali dužni ističući kako je sramota da je vjeronauk uveden i u državne vrtiće i to od treće godine starosti.

Wojcik ističe da je to oblik diskriminacije osoba drugih konfesija kao i onih bez konfesije, a Palikotovi zastupnici u parlamentu ukazivali su na to kako su crkvene učionice ostale prazne zbog vjeronauka u državnim školama kojem ondje nije mjesto, jer je riječ o vjeri, a ne o znanosti.

I to nije sve. Palikotov pokret je pokrenuo donošenje novog zakona kojim bi se liberalizirala izuzetno kruta legislativa koja se odnosi na pobačaj.

Prema postojećem zakonu, koji je donesen 1993. pod snažnim utjecajem Katoličke crkve, pobačaj je dozvoljen samo ako je žena silovana, ako joj je zdravlje u pitanju te ako je plod ozbiljno deformiran.

No ni te se odredbe zakona često ne poštuju pa je jedna Poljakinja, kojoj nije odobren pobačaj iako je njezin okulist tvrdio da će u slučaju porođaja oslijepiti, tužila državu sudu u Strasbourgu i dobila parnicu - Poljska joj je morala isplatiti 25.000 eura.

Palikotov pokret sada predlaže da se pobačaj ozakoni do dvanaestog tjedna trudnoće, da se omogući besplatna, subvencionirana kontracepcija te da se u škole uvede spolni odgoj umjesto vjeronauka.

Ključni argument im je podatak da je u Poljskoj zbog postojećeg zakona procvjetalo ilegalno tržište pobačaja na kojem se vrti velik novac i koje ne nudi potrebnu zdravstvenu zaštitu ženama te da Poljakinje sve češće odlaze u inozemstvo kako bi obavile pobačaj.

Palikotovi su politički potezi naišli na oštru reakciju Crkve i konzervativne politike, ali u javnosti nailazi na podršku.

Naime, prema posljednjim anketama, u Poljskoj i dalje najbolje stoji vladajuća Građanska platforma premijera Donalda Tuska s podrškom 36 posto stanovnika, zatim slijedi oporbena stranka Pravo i pravda (PiS) koja bilježi trend pada i sada je podržava 22 posto glasača, a Palikot može računati na sigurnih pet posto, što znači ulazak u parlament. Potezi koje je povukao možda mu i povećaju popularnost.