MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

Ne putujte u Tunis, preopasno je!

12.01.2011 u 15:10

Bionic
Reading

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija, zbog pogoršana sigurnosnog stanja u Tunisu, promijenilo je preporuku za putovanje u tu zemlju i trenutačno 'upozorava na povećani rizik putovanja' u Tunis, a osnovana je i radna skupina za praćenje situacije i pomoć u slučaju potrebe hrvatskim državljanima koji se nalaze u Tunisu

'Zbog pogoršanog sigurnosnog stanja uzrokovanog demonstracijama i prosvjedima diljem zemlje, koji su započeli sredinom prosinca 2010. godine, a pri čemu je došlo do sukoba sa snagama sigurnosti, Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija upozorava na povećani rizik putovanja.

Također ukazujemo kako je 12. siječnja 2011. godine, u cilju očuvanja reda i sigurnosti, razmještena vojska u središtu glavnog grada Tunisa', priopćeno je iz MVPEI-ja.

Hrvatskim državljanima koji se ipak odluče na put ili se nalaze u Tunisu, MVPEI preporučuje da pomno prate razvoj sigurnosnih i političkih prilika u zemlji i čitavoj regiji, da budu oprezni i izbjegavaju sva veća okupljanja i prosvjede.

Po nalogu ministra Gordana Jandrokovića u MVPEI-ju je radna skupina na čijem je čelu ravnatelj Uprave za konzularne poslove Vinko Ljubičić koji je u kontinuiranom kontaktu s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Maroku te počasnim konzulom Republike Hrvatske u Tunisu. Također se kontaktiraju i turističke agencije koje organiziraju posjete Tunisu.

'Hrvatskim državljanima koji se odluče na put ili se trenutno nalaze u Tunisu preporučujemo pažljivo praćenje razvoja sigurnosne i političke situacije u zemlji, oprez, kao i izbjegavanje svih većih okupljanja i prosvjeda. Također savjetujemo da budu u kontaktu s nadležnim diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske, odnosno Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Maroku ili počasnim konzulom u Tunisu', navodi MVPEI.

Tunis je jedno od omiljenih turističkih odredišta hrvatskih turista.