ukidanje gradskog prireza

Ne prihvati li se proračun, mogući novi izbori za gospićko Gradsko vijeće

19.12.2019 u 14:41

Bionic
Reading

Ministarstvo financija proglasilo je nezakonitom odluku gospićkog Gradskog vijeća o ukidanju gradskog prireza i ako se ta odluka ne stavi van snage na slijedećoj sjednici, postoji mogućnost da proračun za 2020. ne bude prihvaćen i da se raspišu novi izbori

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević (HSP) rekao je za Hinu i da je pozvao predsjednika Gradskog vijeća Petra Radoševića (HDZ) da se na sljedećoj sjednici nezakonita odluka stavi van snage te je dodao da svoj prijedlog proračuna neće mijenjati.

O tome hoće li se na sjednici gospićkog Gradskog vijeća u ponedjeljak, 23. prosinca, prihvatiti proračun za 2020. ili ne, što je i jedina točka dnevnog reda, ovisi i moguća kriza vlasti u Gospiću budući da je za donošenje proračuna krajnji rok 31. prosinca.

Podsjetimo, krajem studenog gospićko Gradsko vijeće donijelo je odluku o ukidanju prireza i odluka o ukidanju poreza na potrošnju pića u ugostiteljskim objektima zbog čega bi u gospićkom proračunu trebalo biti oko 3,6 milijuna kuna manje proračunskog prihoda, što bitno ruši prihodovnu stranu Starčevićevog prijedloga proračuna.

Starčević: Neki u Gospiću spremni su učiniti sve za lokalnog šerifa

Gradonačelnik Starčević je od Ministarstva uprave i Ministarstva financija zatražio mišljenje o zakonitosti odluka i javno im se protivio jer imaju fiskalne posljedice koja onemogućuju provedbu njegovog proračuna, sačinjenog i predloženog prije nego su vijećnici, okupljeni oko HDZ-a, donijeli te dvije odluke.

Starčević je predočio odgovor iz Ministarstva financija da je propisano da prijedlozi zakona, drugih propisa i akata planiranja 'moraju sadržavati fiskalnu procjenu posljedica za proračun iz koje mora biti razvidno povećavaju li se ili smanjuju prihodi ili rashodi proračuna, te da je propisano da su vijećnici koji su predlagali i usvojili takvu odliku bili obvezni izvršiti procjenu negativnog utjecaja na proračun'.

'S obzirom na činjenicu da se ukidanjem prireza zadire u prihodovnu stranu proračuna... želim da se zna da svoj prijedlog proračuna neću povući i da su vijećnici, koji su predložili sporne odluke, to učinili vrlo podmuklo i politikantstvom destabilizirali proračun na kojega nisu podnijeli ni jedan amandman', rekao je Hini Starčević.

Dodao je također da još čeka i mišljenje Ministarstva uprave 'o nepravilnostima u postupku samog donošenja sporne odluke', no da je iz odgovora Ministarstva financija 'jasno da sporne odluke moraju biti usklađene sa Zakonom o proračunu i Zakonom o lokalnim porezima'.

Starčević je ocijenio sramotnim ponašanje predsjednika Gradskog vijeća Petra Radoševića jer je dozvolio usvajanje nezakonitih odluka o kojima se, prema mišljenju Ministarstva financija, morao konzultirati s nadležnim tijelima.

'Radošević tu dužnost obnaša treći mandat i sigurno zna da nisu usklađene sa zakonom čime pogoduje isključivo svojim nalogodavcima', ocijenio je Starčrvić tvrdeći da su te odluke 'skrojene negdje drugdje', a da vijećnike koji su ih usvojili nije briga za negativan utjecaj takvih odluka na programe Grada Gospića i stabilnost.

'Skandalozno je i nedopustivo to što se događa u Gradu Gospiću zbog interesa pojedinaca kojima je ambicija veća od znanja i koji su za lokalnog šerifa spremni učiniti sve', rekao je Starčević.

Za svoj prijedlog proračuna kaže da po prvi put predviđa novčana sredstva za razvoj poduzetništva, za besplatan školski pribor svim osnovnoškolcima i više od pola milijuna kuna za razvoj poljoprivrede.

Radošević: Ne mogu prejudicirati hoće li se prihvatiti proračun ili slijede novi izbori

Situaciju je za Hinu komentirao i predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević (HDZ) koji je najavio da će sjednici prethoditi sastanak Kluba HDZ-ovih vijećnika i vodstva HDZ-a u Gospiću, a najvjerojatnije potom i koordinacija koalicijskih partnera HDZ-HSS-HSP AS, Nezavisne liste mladih i SDP-a.

'Uvjeren sam da će se prije sjednice znati politička odluka hoće li se usvojiti proračun za 2020. ili ne, prijedlog o tome još ni od koga nisam dobio, kao ni amandmane na predloženi proračun i ne mogu prejudicirati ni odgovoriti na pitanje hoće li se prihvatiti proračun do 31. prosinca ili slijede novi izbori', rekao je Radošević.

Dodao je da je na prijedlog gradonačelnika sazvao dvije sjednice za isto popodne, prvo sjednicu o proračunu za 2020., a potom i drugu s rebalansom proračuna za ovu godinu i tehničkim točkama.

Gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) nema većinu u gospićkom Gradskom vijeću. Sastav vijeća od 17 članova čini 9 članova izabranih s koalicijske liste HDZ-HSS-HSP AS, potom 6 članova izabranih sa Starčevićeve liste (HSP), te 1 SDP i 1 nezavisni. S mogućim raspuštanjem Gradskog vijeća "ne pada" i neposredno izabran gradonačelnik, no ne bude li ni u novom sazivu potvrđen njegov prijedlog proračuna, tada se ide u još jedne izbore - i za Gradsko vijeće i za gradonačelnika.