mutni poslovi

Zbog duga MUP-u za vatrogasno vozilo, Starčević će prijaviti bivšu HDZ-ovu vlast u Gospiću

27.11.2019 u 14:00

Bionic
Reading

Grad Gospić deset godina ne plaća MUP-u rate za nabavu navalnoga vatrogasnog vozila, a gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) tvrdi kako te obveze nema ni u starim ni u novijim gradskim proračunima, što smatra namjernim skrivanjem, te je u srijedu najavio kaznenu prijavu protiv bivše HDZ-ove vlasti

Vozilo vrijedno gotovo 1,7 milijuna kuna, Grad je 2009. godine preuzeo na temelju ugovora o davanju vatrogasnog vozila na korištenje, koji su potpisali tadašnji gradonačelnik Milan Kolić i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko.

Grad posjeduje opomenu MUP-a koja je došla prije izbora 2017., zbog čega se ne može pozvati na zastaru, ali u gradskoj evidenciji, kako je za Hinu rekao Starčević, nisu našli "nijedan dokument koji bi upućivao na tu obvezu".

"Obveza je vjerojatno izdvojena i sklonjena, nemamo nijedan papir te ću podnijeti kaznenu prijavu protiv onih koji su uskratili tu informaciju, a to su Petar Radošević, koji je bio i jest predsjednik Gradskog vijeća, protiv bivšega gradonačelnika Petra Krmpotića i njegovih zamjenika Ivana Biljana i Marte Grgurić, s tim da je Biljan bio zadužen za komunalne djelatnosti", rekao je Starčević.

Da je riječ o mutnim poslovima, zloporabi položaja i ovlasti, ustvrdio je Starčević, govori i to što u obveze nije uvršten dug, a to vatrogasno vozilo čak se ne vodi ni knjigovodstveno na Grad, što se mora razriješiti.

Prema MUP-ovoj dokumentaciji, prije ugovora o davanju na korištenje vozila potpisan je kupoprodajni ugovor 5. studenoga 2008. na 1,7 milijuna kuna, no od tada nema nijedne uplate sa svrhom otplate vozila, ističe se u današnjemu gradonačelnikovom priopćenju.

Štoviše, gradonačelnik tvrdi da prilikom primopredaje te dužnosti od prošlog gradonačelnika u primopredajnom zapisniku nema obveze plaćanja vozila, ono nije iskazano ni u knjigovodstvenoj evidenciji, ali postoji dokumentacija da su Državna revizija, Ministarstvo financija i Županijsko državno odvjetništvo Ministarstvu unutarnjih poslova dali preporuku da se kroz deset beskamatnih mjesečnih rata poštuje ugovor.

Starčević smatra da su bivši dužnosnici "godinama svjesno prikrivali obveze Grada, a predsjednik Gradskog vijeća Petar Radošević, koji je bio upoznat sa svim, ipak je na sjednicama Gradskog vijeća "usvajao odluke o proračunu u kojemu su prikazani lažni podatci".

"Na taj način je Krmpotić sve građane doveo u zabludu koja će rezultirati još većom štetom za Grad Gospić. U Gradskom vijeću sjede osobe ili njihovi nalogodavci koji su u proteklih 10 godina prouzročili velike štete i financijske gubitke proračunu Grada Gospića, koje i danas saniramo. Čitava garnitura negdašnjih visokih dužnosnika prikrivala je obveze i netransparentno upravljala gradskim proračunom – što će se konačnici doći na naplatu svima nama poreznim obveznicima Grada Gospića", stoji u priopćenju.

Dopis sličnog sadržaja poslan je i MUP-u sa zahtjevom gradonačelnika za sastanak s ministrom Davorom Božinovićem kako bi se razriješila i uskladila dokumentacija.