MAJA ŠUPE

Ne odgovara narodu: Tko je sutkinja koja je oslobodila Horvatinčića?

13.10.2017 u 17:12

Bionic
Reading

'Hrvatsko pravosuđe nije cirkus, a ovo suđenje nije sprdačina, kako se to prikazuje u medijima', poručila je prije samo nekoliko dana sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe, koja je na petak trinaesti oslobodila Tomislava Horvatinčića optužbe za izazivanje pomorske nesreće i pogibiju dvoje talijanskih turista

'Nisam bijesna sutkinja, kako me se naziva po raznoraznim portalima, nisam korumpirana, ovaj sud nije korumpiran, svoj posao radim odgovorno i profesionalno', objašnjavala je dalje u svojoj višeminutnoj tiradi, obraćajući se novinarima prisutnima u sudnici.

Nije joj to prvi put: u veljači ove godine, na početku ponovljenog suđenja Horvatinčiću, također se obrušila na medije i požalila se da je izložena 'nezapamćenom linču'.

'Novinari su me proglasili najkorumpiranijom sutkinjom u državi, kroz medije me se optužuje da sam u ovom sudskom slučaju s nekim podijelila milijun eura. Mojom osobom bave se televizijske kuće i raznorazni portali te izmišljaju svašta o meni. S ovog sudskog postupka izvještavalo se neobjektivno i novinari se uglavnom nisu bavili pravnim činjenicama.

Sve to se događa jer vi novinari koji pratite ovo suđenje niste educirani i ne poznajete odredbe Zakona o kaznenom postupku. Novinari i medijske kuće nemaju pravo procjenjivati moje donesene sudske presude', poučavala je tada Šupe.

Tomislav Horvatinčić oslobođen svih optužbi za smrt talijanskog para Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Upozorila je i da za svoj rad odgovara isključivo Županijskom sudu, Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa, a kada ju je Hrvatsko novinarsko društvo u svom priopćenju upozorilo da bi tomu trebala dodati i javnost, ponovno je odgovorila iz sudnice:

'Napali su me tvrdeći da sam odgovorna narodu, a ja im poručujem da to nije točno: nisam odgovorna narodu. Provjerite tko bira suce i na koji način. Ostavite se moga imena i prezimena i komentiranja moga profesionalnog rada', kazala je vičući u smjeru novinara.

Na istom ročištu Šupe ih je ipak uspjela i zabaviti: za vrijeme obraćanja tužiteljice kazala je da ne čuje dobro i pozvala tehničara HRT-a da stavi mikrofon ispred tužiteljice, misleći da je on u funkciji razglasa. 'Čemu služi taj mikrofon ako se ništa bolje ne čuje?', čudila se, a kada joj je objašnjeno da se radi o televizijskoj opremi - što je bilo vidljivo po HRT-ovom logotipu - čuđenje nije prestalo.

'Pa zar moramo čekati Dnevnik na televiziji da bi se čulo što se govori u ovoj sudnici?'

Iza rada sutkinje s 27-godišnjim stažem stala je predsjednica Općinskog suda u Šibeniku Iris Živković, koja je odbila zahtjev tužiteljice i odvjetnika talijanske obitelji za izuzećem Maje Šupe 'zbog pristranosti' Horvatinčiću. Zasmetalo im je to da u ponovljenom postupku nije dopustila prikazivanje skice koju je on sam nacrtao nakon sudara na moru, niti ispitivanje vještaka za pomorstvo Jurice Peše.

Veliku bitku s istom sutkinjom svojedobno je vodio načelnik Primoštena Stipe Petrina, koji je nju, šibenski sud i kompletno hrvatsko pravosuđe više puta proglašavao nekompetentnim i korumpiranim. Nakon što se na njegovom Facebooku pojavila tvrdnja da je Šupe nečasna i da će Tomislav Horvatinčić iz procesa izaći kao slobodan čovjek, ova ga je tužila. U roku od pet mjeseci Petrina je osuđen zbog povrede osobnosti i kažnjen s 50 tisuća kuna.

  • +3
Sutkinja Maja Šupe Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz