reakcija HND-a

'Udruga sudaca treba se ograditi od napada šibenske sutkinje na novinare'

11.10.2017 u 10:26

Bionic
Reading

U nastavku ponovljenog suđenja na Općinskom sudu u Šibeniku Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće prije šest godina u kojoj su na svojoj jedrilici smrtno stradali talijanski supružnici Salpietro, sutkinja Maja Šupe ponovo je verbalno napala novinare.

'Hrvatsko pravosuđe nije cirkus, a ovo suđenje nije sprdačina kako se to prikazuje u medijima. Ja nisam bijesna sutkinja kako me se naziva po raznoraznim portalima. Nisam korumpirana sutkinja, ovaj sud nije korumpiran, svoj posao radim odgovorno i profesionalno. Napali su me iz HND-a tvrdeći da sam odgovorna narodu. A ja im poručujem da to nije točno, ja nisam odgovorna narodu', vikala je sutkinja Maja Šupe prema izvjestiteljima u sudnici koji su njene riječi potom objavili.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje ponovni verbalni napad sutkinje Šupe na novinare i podsjeća da se njen prvi 'obračun“ s novinarima dogodio na početku ponovljenog suđenja Tomislavu Horvatinčiću u veljači ove godine.

Sutkinja Šupe ustvrdila je tada da se s prvog suđenja Tomislavu Horvatinčiću izvještavalo neobjektivno te da se novinari uglavnom nisu bavili pravnim činjenicama.

'Sve to se događa jer vi novinari koji pratite ovo suđenje niste educirani i ne poznajete odredbe Zakona o kaznenom postupku. Novinari i medijske kuće nemaju pravo da procjenjuju moje donesene sudske presude. Za svoj rad odgovorna sam isključivo Županijskom sudu, Vrhovnom sudu i Ministarstvu pravosuđa', poručila je novinarima sutkinja u višeminutnom monologu ne navodeći niti jedan konkretan primjer neprofesionalnog novinarskog izvještavanja o suđenju koje vodi, navode iz HND-a.

Nakon novog verbalnog napada sutkinje Maje Šupe na novinare, i to opet bez konkretnih primjedbi na bilo koje konkretno izvještavanje o suđenju, podsjećaju kakav je točno bio sadržaj reakcije HND-a nakon njenog verbalnog napada na novinare u veljači.

Horvatinčić na suđenju u Šibeniku Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

'Sutkinja Maja Šupe trebala bi znati da za svoj rad nije odgovorna samo višim sudovima i Ministarstvu pravosuđa već i javnosti. Tako i novinari za svoj rad, ako nisu stranka u sudskom postupku, odgovaraju svojim urednicima i redakcijama te javnosti. HND se zalaže za bezuvjetno poštivanje Kodeksa časti hrvatskih novinara i svih profesionalnih standarda pri izvještavanju te na to neprestano upozorava novinare. Ukoliko sutkinja Maja Šupe smatra da je sa suđenja koje ona vodi netko od novinara izvještavao neprofesionalno može, kao i ostali građani, prijaviti konkretne povrede Kodeksa časti hrvatskih novinara Novinarskom vijeću časti HND-a ili iskoristiti zakonsko pravo na ispravak ili odgovor na objavljenu informaciju. Ono što svakako ne bi smjela činiti jest u sudnici držati 'lekcije' novinarima o tome kako bi trebali raditi svoj posao', stajalo je u priopćenju HND-a.

Na kraju priopćenja HND je pozvao Udrugu hrvatskih sudaca da se ogradi od postupka sutkinje Šupe. Kako to Udruga hrvatskih sudaca do sada nije učinila pozivaju je da to učini nakon novog ispada sutkinje Šupe.