PONOVLJENi postupak

Smrt talijanskih supružnika: Horvatinčić iščekuje presudu nakon šest godina suđenja

13.10.2017 u 07:41

Bionic
Reading

Sud u Šibeniku dodatno je provjerio Horvatinčićevu sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara, a presudu će donijeti Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine

U Šibeniku će danas sud izreći presudu Tomislavu Horvatinčiću, zagrebačkom poduzetniku optuženom da je u kolovozu 2011. godine kod Primoštena gliserom naletio na jedrilicu i u teškoj pomorskoj nesreći skrivio smrt talijanskih supružnika Francisca i Marinelle Salpietro.

Pravorijek će mu pročitati Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo ga na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine.

U toj presudi, na koju su se žalila optužba i obrana, istaknuto je da je Horvatinčić lakomisleno upravljao gliserom brzinom od 26,3 čvorova i presjekao put jedrilici na koju je naletio, slomio je, gliserom prešao preko nje pa je talijanski par bačen u more gdje su oboje zbog ozljeda i preminuli. 

Horvatinčić na suđenju u Šibeniku Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Zbog bitne povrede odredaba zakonskog postupka, drugostupanjski je sud ukinuo tu presudu i vratio predmet u Šibenik, uz prijedlog da se na ponovljenom suđenju produbi i provjeri Horvatinčićeva sposobnost rasuđivanja u trenutku sudara što je kao tema i obilježilo ponovljeni kazneni postupak u šibenskoj sudnici.