HRVATSKI DIPLOMAT:

'Ne nametati razvojne projekte u Afganistanu'

08.09.2010 u 21:17

Bionic
Reading

Razvojni projekti u Afganistanu mogu uspjeti samo ako ih lokalni stanovnici prihvate kao svoje, a ne kao nametnute izvana, izjavio je u srijedu u Zagrebu hrvatski diplomat na službi u Afganistanu Ivan Velimir Starčević.

Starčević, zamjenik voditelja civilnog dijela Pokrajinskog tima za obnovu Fejzabad, održao je u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija predavanje "Hrvatski diplomatski angažman u Afganistanu" u kojem je govorio o djelovanju hrvatskih diplomata u obnovi te ratom razorene zemlje.

Po njegovim riječima, Hrvatska u razvojnoj politici sudjeluje malim sredstvima, ali s projektima koji zanimaju Afganistance, koji su "bliži životu".

"Ne možete doći s laptopima, vozilima. Bezuvjetno poštivanje i ljudska emocija - to je najvažnije u razvojnoj politici", istaknuo je Starčević govoreći o četverogodišnjem iskustvu u Afganistanu.

Kao primjer istaknuo je tečaj šivanja i krojenja za 20 žena, udovica i zatvorenica. Za samo 5.010 dolara njima će se kupiti šivaći strojevi, pribor i materijali čime će moći uzdržavati svoje obitelji, rekao je Starčević spominjući jedan od brojnih sličnih projekata u koje je Hrvatska, uključujući ovu godinu, uložila oko pola milijuna dolara.

Deseta obljetnica međunarodne intervencije u Afganistanu navršava se 7. listopada. U borbama s talibanskim pobunjenicima otada je poginulo 2.000 vojnika, od toga 1.200 američkih, polovica njih prošle i ove godine. Mirovna misija ISAF, pod mandatom UN-a, obuhvaća 150.000 vojnika, a afganistanske snage sigurnosti oko 230.000 pripadnika. Prema tzv. kabulskom procesu, nacionalne snage trebale bi potpunu kontrolu nad zemljom preuzeti 2014.