MODNA PRIČA

'Ne mogu se vratiti na jučer jer sam bila druga osoba tada'

06.10.2016 u 12:01

Bionic
Reading

Modni editorial u kojem nosim predivne haljine iz posljednje kolekcije Alex Dojčinović, inspiriran je 150 godina starom pričom o Alisi u Zemlji Čudesa. Iako ste ju pročitali, možda ne znate tko je ustvari bila Alisa ili od čega je bolovao Lewis Carroll?


Kad sam na nedavnom late night shopping-u u Frankopanskoj 6 u Zagrebu ugledala prvo plavu, a potom i losos rozu haljinu iz aktualne Lei Lou by Alex Dojčinović kolekcije, kroz glavu mi je prošla Alisa u Zemlji Čudesa, priča o znatiželjnoj djevojčici koja pokušava shvatiti svijet odraslih. Nekoliko dana kasnije, jednog ranojesenskog jutra, s Lukom sam posjetila predivan Krešimirac na kojem se dogodila neka magija. Nažalost nismo upali u zečju rupu i smanjili se, nismo vidjeli ni Bijelog Zeca, niti smo prisustovali čajanci kod Ludog Klobučara, a bome nismo ni razgovarali s nepostojanom Cerigradskom mačkom. Nije nam se na kraju obrušio ni cijeli snop igraćih karata, ali smo dobili divno svjetlo i romantične fotografije koje vam donosim u nastavku.

Vjerujem da ste svi pročitali fantastičan roman ili makar pogledali neku od brojnih filmskih adaptacija Alise u Zemlji Čudesa. No, isto sam tako sigurna da će vas iznenaditi neke zanimljivosti vezane uz kultni roman koji je davne 1865. napisao matematičar Charles Lutwidge Dodgson danas poznatiji pod pseudonimom Lewis Carroll

1. Alisin lik je baziran na temelju stvarne djevojčice po imenu Alice Liddell, kćerke Carrollovog prijatelja kojoj se kratka priča toliko svidjela da ju je autor odlučio potpuno raspisati. Alice nije bila plava kao što je prikazano u knjizi već brineta. Prava Alisa nije mislila da je knjiga neobična. Štoviše, Alisa i njezine sestre pronašle su mnogo sličnosti s pravim ljudima i karakterima u knjizi pa su tako svog učitelja likovnog usporedile s kornjačom iz knjige.

2. Mock Turtle juha je stvarna! Bila je jako popularna u viktorijansko doba, a sastojala se od različitih dijelova teleta, kao što su mozak, glava i papci.

3. Kraljici Viktoriji se Alisa u Zemlji Čudesa jako svidjela, pa je, nakon što ju je pročitala, predložila Carrollu da svoju sljedeću knjigu posveti njoj. I tako je, njegov sljedeći rad - knjiga o matematici, predstavljen kraljici. Možda nije bilo baš ono što je imala na umu…

4. Lewis Carroll bolovao je od rijetkog neurološkog poremećaja koji uzrokuje čudne halucinacije, a manifestira se tako da osoba percipira predmete i ljude kao da su preveliki ili premaleni, kao da su dalje ili bliže nego što zapravo jesu baš kao što je to radila i Alisa. Mozak postaje preosjetljiv i stvara iluzije. Bolest se zove Todd Syndrome po engleskom psihijatru koji ju je otkrio, ali je poznata i kao Alice in Wonderland Syndrome.

5. Originalni rukopis se zapravo zove Alisine podzemne avanture i nalazi se u Britanskoj knjižnici u Londonu.

6. Originalne ilustracije su zapravo rezbarije. Tennielijevi crteži su bili urezani u drvo, a onda su se koristili blokovi kako bi se napravile kopije knjige.

7. Roman je zabranjen u Kini 1931. godine, uz obrazloženje da 'životinje ne smiju koristiti ljudski jezik'.

8. Prvi film Alice In Wonderland snimljen je 1903. godine, samo nekoliko godina nakon što je Carroll preminuo i trajao je trajao samo 12 minuta.

9. Alice In Wonderland ustvari je savršen primjer uspješnog brandinga. To je možda i glavni razlog zašto je priča tako dobro poznata i danas, čak i onima koji zapravo nisu ni pročitali knjigu. Carroll je dizajnirao poštansku marku ukrašenu slikama Alice i dopustio da njezin lik krasi konzerve i druge proizvode. Za čitatelje koji su željeli saznati više o porijeklu knjige, proizveo je faksimil originalnog rukopisa, rijedak potez za autora svoga vremena. Kasnije je napravio kraću verziju knjige za još mlađe čitatelje. Njegov način poslovanja u 19. stoljeća preteća je franšiznih tvrtki poput Disneyja.

Uz Malog princa, Alisa u Zemlji Čudesa je jedna od mojih najdražih 'dječjih' knjiga zbog genijalnih bezvremenskih citata, a ovo su neki od mojih omiljenih na engleskom:

But it’s no use going back to yesterday, because I was a different person then.

If you don't know where you are going, any road will take you there.

Who in the world am I? Ah, that's the great puzzle.

One of the secrets of life is that all that is really worth the doing is what we do for others.

I know who I was when I got up this morning, but I think I must have been changed several times since then.

She who saves a single soul, saves the universe.

I’m not crazy, my reality is just different from yours.

You're entirely bonkers. But I'll tell you a secret. All the best people are.

I give myself very good advice, but I very seldom follow it.

Everything's got a moral, if only you can find it.

kaput, haljine i torbice: Lei Lou by Alex Dojčinović
cipele: Marc Jacobs / Karla, Dr Martens / ShoeBeDo
model, styling i make up: Petra Nižetić
hairstyle: Katica Topčić / Kevin Murphy Croatia
photography: Luka Nižetić

Ovaj ću post završiti s još jedom Carrollovom na slobodnom hrvatskom prijevodu: 'Dao bih sve bogatstvo koje je godinama nagomilavano, dao bih i ovo štoje preostalo od života, kad bih samo još jednom mogao da budem malodijete, i da doživim samo jedan svijetli ljetnji dan'. Zato, prisjetite se jedne od najljepših svjetskih bajki, slobodno krenite niz zečiju rupu i ostavite moderne pretpostavke ispred začaranih vrata.

Moj omiljeni film o Alisi je onaj iz 1985. s preslatkom Natalie Gregory u glavnoj ulozi: