OŠTRO PISMO MINISTRU I HZZO-U

Ne kažnjavajte pacijente zbog nedolaska na preglede!

20.02.2014 u 16:26

Bionic
Reading

Udruga hrvatskih pacijenata poslala je danas otvoreno pismo ministru zdravlja Rajku Ostojiću i ravnatelju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniši Vargi, u kojemu se oštro protivi najavljenom kažnjavanju oboljelih zbog nedolaska na preglede.

U pismu reagiraju na jučerašnju izjavu ravnatelja HZZO-a Siniše Varge da će se razmotriti i mogućnost kažnjavanja neodgovornih pacijenata koji ne podižu nalaze i ne dolaze na dogovorene preglede.

Znače li te najave da si zdravstvena administracija uzima zadaću sudstva ili policije i namjerava naplaćivati kazne, pitaju u udruzi te poručuju da umjesto kazni treba bolje organizirati javni zdravstveni sustav, za što je odgovorna zdravstvena vlast.

Prebacivanje odgovornosti na pacijente prekršilo je svaku mjeru, ocjenjuje udruga u pismu u kojemu podsjeća da privatnici (gdje nekad rade i zaposleni u javnom zdravstvenom sustavu) ne kažnjavaju svoje pacijente, već ih ljubazno nazivaju prije naručenog termina.

U udruzi ističu da ne podržavaju neodgovornost pacijenata ali se, prije svega, sustav mora funkcionalno organizirati.

Predlažu uvođenje 'dvostrukog osigurača', kako ne bi propadali ugovoreni termini za zdravstvene preglede. Pacijentima bi se uvela obveza da se tri dana prije dogovorenog pregleda moraju javiti u bolnicu kako bi potvrdili ili otkazali svoj termin.

Kao drugi osigurač treba obvezati bolnice da medicinska sestra ili administrator dan prije termina nazove pacijente koji se nisu javili, te provjeri dolaze li na pregled.

Udruga pritom ističe kako treba osigurati da se u zdravstvenoj ustanovi netko javi na telefon. 'Nažalost, po našim iskustvima, danas možete zvati satima neke brojeve telefone u bolnicama i nitko se neće javiti. Zašto uopće postoje svi ti telefoni ako se zaposlenici ne javljaju kada oboljeli zovu', pita udruga u pismu ministru i ravnatelju HZZO-a.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga jučer je, najavljujući promjene u sustavu, rekao da očekuju velike otpore i od nekih skupina pacijenata koje će morati mijenjati svoje navike.