TUŽITELJI ZAKLJUČILI

Navodna žrtva iznijela niz laži protiv Strauss-Kahna

23.08.2011 u 12:29

Bionic
Reading

Predmet protiv bivšeg direktora MMF-a Dominiquea Strauss-Kahna zbog seksualnog napada urušio se nakon što su tužitelji zaključili da se snažno svjedočenje žrtve pretvorilo u niz laži te su od suda zatražili odbacivanje tužbe, navodi se u podnesku tužitelja upućenom Vrhovnom sudu savezne države New York

Tužitelji s Manhattana, koji su uhitili 62-godišnjeg Strauss-Kahna na temelju tvrdnji 32-godišnje hotelske sobarice Nafissatou Diallo, u ponedjeljak su na 25 stranica obrazložili sudu da je ona iznosila laž za laži te su pozvali nadležnog suca da odbaci sve optužbe protiv njega.

Ročište će se održati u utorak.

'Oštećena je bila ustrajno i povremeno neobjašnjivo neiskrena u opisivanju stvari koje su bile više ili manje značajne', naveli su tužitelji u podnesku.

'U našim ponavljanim razgovorima s njom puna istina o navedenom slučaju, kao i o njoj samoj, ostala je stoga izvan dohvata.'

Tužitelji navode i da je ona u razgovorima uvjerljivo opisala kako je u rodnoj Gvineji bila žrtvom višestrukog silovanja, što se kasnije pokazalo izmišljotinom.

Strauss-Kahn, koji ima aspiracija na sljedećim francuskim predsjedničkim izborima, uhićen je 14. svibnja pod optužbom za pokušaj silovanja i seksualno zlostavljanje.

Tužitelji su poručili da s obzirom na to da ne vjeruju izvan razumne sumnje u istinitost iskaza sobarice ne mogu to tražiti ni od porote. Prema podnesku, čitav je incident u hotelskoj sobi trajao oko devet minuta.