Steadfast Defender

NATO poslao prve brodove za najveće vježbe od Hladnog rata

24.01.2024 u 21:16

Bionic
Reading

NATO je poslao svoje prve brodove iz Sjeverne Amerike prema Europi radi najvećih vojnih vježbi u posljednjih nekoliko desetljeća, piše u srijedu njemačka agencija dpa

Prema zapovjedništvu savezničkih snaga u Europi, američki desantni brod Gunston Hall napustio je u srijedu svoju luku u Norfolku u američkoj saveznoj državi Virginiji kako bi započeo putovanje prema Europi. Kanadska fregata će također uskoro zaploviti iz Halifaxa prema Europi.

Oko 90.000 vojnika će sudjelovati u velikoj vojnoj vježbi nazvanoj Steadfast Defender koja će trajati do kraja svibnja.

Zapovjedništvo saveza u belgijskom gradu Monsu objavilo je da će prva veća vježba započeti 11. veljače. "Savez će pokazati svoju sposobnost da jača euroatlantsko područje transatlantskim transportima vojnika iz Sjeverne Amerike", rekao je zapovjednik savezničkih snaga u Europi Christopher Cavoli u srijedu.

Prema informacija koje je primila dpa, scenarij za vojnu vježbu će biti ruski napad na saveznički teritorij, što bi spadalo pod članak 5. Sjevernoatlantskog ugovora, prema kojem se napad na jednu članicu Saveza smatra napadom na sve članice.

Najveće vježbe NATO-a od kraja Hladnog rata održale su se 2018., uglavnom u Norveškoj, a u njima je sudjelovalo oko 51.000 vojnika.

Posljednji manevri Saveza koji su bili veći od onih koje se očekuju ove godine, organizirani su prije raspada Sovjetskog Saveza 1991.