CENTAR ZA OBUKU

NATO će kod Šibenika testirati bojne otrove?

23.07.2009 u 08:26

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane odbilo je prijedlog tvrtke koja radi za NATO Knotoxa za gradnju centra za obuku protiv terorističkih napada biološkim, kemijskim i nuklearnim oružjem, no preko hrvatske tvrtke Flex-o dobili su koncesiju za korištenje bivšeg vojnog skladišta Jamnjak u Šibeniku

Da je projekt prošao, to bi bio najveći takav poligon u Europi s velikim količinama smrtonosnih kemikalija i virusa, a samo gradnja centra stajala bi 15 milijuna dolara.

'Negativna očitovanja Ministarstva obrane na najavu spomenutog projektatemeljena su na stručnim prosudbama Glavnog stožera OSRH, Uprave zaobrambenu politiku MORH-a te Instituta za istraživanje i razvojobrambenih sustava.

Ministarstvo obrane također ističe kako taprivatna inicijativa nema izravne veze sa NATO-om niti je istadeklarirana u okviru NATO prihvaćenih partnerskih ciljeva za Hrvatsku.

Obziromda je tvrtka Flex-o d.o.o. ignorirala dva negativna očitovanjaMinistarstva obrane od nadnevaka 12. veljače 2009. te 8. travnja 2009.godine na prijedlog spomenutog projekta te pokušala izmanipuliratijavnost o našoj podršci tom projektu Ministarstvo obrane je Središnjemdržavnom uredu za upravljanje državnom imovinom uputilo negativnomišljenje za dodjeljivanje koncesije spomenutoj tvrtki za bilo kojunamjenu', stoji u najnovijem dopisu Ministarstva.


U Europi postoje još samo dva takva manja centra - Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. No glavni razlog zašto Amerikanci žele graditi takav poligon upravo u Dalmaciji najdulje je razdoblje lijepog vremena koje omogućuje gotovo osam mjeseci aktivne obuke.

Međutim, u dopisu od 8. travnja 2009. Ministarstvo obrane je tvrtki Knotox, koja od 2005. za NATO školuje vojnike za biokemijsko i nuklerano ratovanje, poslalo odbijenicu.

'Mišljenje MORH-a o navedenom Centru je negativno te ističemo kako formiranje takvog centra nije deklarirano u okviru prihvaćenih NATO partnerskih ciljeva. S obzirom na to da je spomenuta tvrtka istodobno slala i dopise prema Službi za graditeljstvo i zaštitu okoliša iz kojih nije bilo posve razvidno o kakvom je centru riječ, Uprava za materijalne resurse predložila je dodjeljivanje koncesije u smislu rješavanja pitanja neperspektivnih nekretnina MORH-a', stoji u priopćenju MORH-a.

Drugim riječima, Ministarstvo je odbilo gradnju centra, ali nema ništa protiv da ta ili neka druga tvrtka kupi ili koristi napušteno skladište. Kako bilo, Douglas Eaton, direktor Knotoxa, ovih dana boravi u Zagrebu kako bi uvjerio MORH da je takav centar neophodan, a u razgovoru s novinarima Jutarnjeg lista rekao je kako je Ministarstvo obrane načelno dalo suglasnost za projekt i da se samo čeka potpisivanje ugovora!

Unatoč činjenici da bi se u tom centru radilo s najotrovnijim biološkim i kemijskim oružjem koje postoji, u Knotoxu kažu da kemikalije koje bi se rabile u vježbama ne bi imale nikakav doticaj s okolinom.

'Lokalno stanovništvo, životinje i okoliš bit će potpuno sigurni. Agensi bi bili pod strogom kontrolom. Vježbe bi se odvijale u potpuno osiguranom i izdvojenom području. Također neće biti nikakvih posljedica na turizam, jer će centar biti praktički nevidljiv. Vaš ministar obrane upoznat je sa svim detaljima i samo se čeka potpisivanje. Čim ministar potpiše ugovor, počinjemo s gradnjom, a očekujemo u listopadu', tvrdi D. Eaton.

Eksperimenti bi, kaže Eaton, uključivali uspostavu vrućih zona, očuvanje forenzičkih dokaza, ispravno korištenje opreme za detekciju i dekontaminaciju lokacije i osoblja. Centar bi u bilo kojem trenutku imao kapacitet za obuku više od 200 polaznika.