optuženi za trgovinu djecom

Hoće li suđenje Hrvatima u Zambiji biti prekinuto, znat će se u četvrtak

29.05.2023 u 10:24

Bionic
Reading

Ispitivanjem svjedoka optužbe nastavljeno je suđenje hrvatskim državljanima u Zambiji, gdje su optuženi zbog trgovine djecom

Nakon što je u petak svjedočio bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, u ponedjeljak se suđenje nastavilo ispitivanjem policajca koji je uhitio hrvatske državljane u prosincu prošle godine.

----------------------------------------------

13:02 Tužiteljstvo je zaključilo ispitivanje svjedoka, obrana traži oslobađajuću presudu jer da nema dokaza o počinjenju bilo kakvh kaznenih djela. Sutkinja je novo ročište zakazala za četvrtak, kada bi trebala objaviti odluku o prekidu ili nastavku suđenja. Ako se suđenje nastavi, ispitivat će se svjedoci obrane, piše 24sata.

11:24 Na sud je došla i imigracijska službenica zaposlena u Zračnoj luci u Ndoli Gloria Sondoya Sakulenga. Ona je također jedna od optuženih, zajedno s hrvatskim državljanima, zbog trgovine djecom.

  • +14
Hrvati optuženi u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

10:38 U petak je, odgovarajući na pitanja tužitelja, policajac Sakeni svjedočio da su mu iz konzulata DR Konga potvrdili da su dokumenti o posvajanju koje su hrvatski državljani imali kod sebe lažni te da ih nije izdala kongoanska vlada. Ustvrdio je i da je iz poruka preko WhatsAppa vidljivo da je Steven Muli, poznat kao SBM, naplaćivao po 2040 dolara po djetetu.

Hrvati uhićeni u Zambiji Izvor: Cropix / Autor: Marko Miščević

10:20 Nastavlja se svjedočenje Kombe Sakenija, policajca koji je uhitio hrvatske državljane u zračnoj luci u Ndoli 7. prosinca 2022. U petak je odgovarao na pitanja tužiteljstva, a danas odgovara na pitanja obrane.

9:55 Nakon iskaza svjedoka optužbe, sutkinja bi trebala odlučiti o tome hoće li odbaciti optužnicu ili će se suđenje nastaviti i pozvati svjedoke obrane da svjedoče, piše 24sata.

  • +41
Uhićeni Hrvati u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

9:50 Svi hrvatski državljani došli su na sud.

>>> Otkriveno gdje se u Zambiji nalaze posvojena djeca

----------------------------------------------

Podsjetimo, četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela posvojenu djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine. Hrvatski sudovi potvrdili su im odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravali napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata.