NEMA NOVIH INFORMACIJA

Nastavlja se potraga za Tomislavom Salopekom

09.08.2015 u 09:41

Bionic
Reading

Nema novih vijesti o otetom Hrvatu u Egiptu Tomislavu Salopeku. Egipatske vlasti podigle su akciju potrage na najvišu razinu. Ponavljaju da neće pristati na zahtjeve islamskih terorista, ali su spremni platiti otkupninu

Sudbina otetog Tomislava Salopeka i dalje je neizvjesna. Egipat je podigao spasilačku operaciju na najvišu razinu, a egipatski predsjednik Al-Sisi naredio je veliku potragu u koju su uključene specijalne jedinice egipatske vojske s helikopetrima, antiterosističke jedinice i obavještajne službe. Egipatska vlada ponavlja da neće pristati na zahtjeve islamskih terorista.

Salopek, koji je otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao, radio je za francusku grupu Compagnie Generale de Geophysique (CGG).

Zbog cijelog slučaja u Kairo je pohitala i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja se u petak kasno navečer vratila u Zagreb, nakon niza obavljenih razgovora, među ostalim s egipatskim ministrom vanjskih poslova Samehom Šukrijem.

'Hrvatska vlada i Ministarstvo nastavljaju raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina, no zbog osjetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije', rečeno je u priopćenju objavljenom nakon njezina povratka.

Egipatsko ministarstvo vanjskih poslova nakon sastanka Vesne Pusić sa Šukrijem objavilo jeda 'Egipat neće štedjeti napora da zaštiti hrvatskog taoca'.

Hrvatskoj je, među ostalima, pomoć u spašavanju Salopeka ponudio i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, a na najutjecajnije adrese u Egiptu apel je uputio i zagrebački muftija efendija Aziz Hasanović.

HND apelira na medije

Hrvatsko novinarsko društvo upozorilo je da se dio hrvatskih medija neprofesionalno i neodgovorno ponaša pri izvještavaju o sudbini Tomislava Salopeka. Apelirali su na medije koji koriste tragediju obitelji Salopek za povećanje broja 'klikova', povećanu čitanost ili slušanost, da to prestanu činiti.

'Otmica i prijetnja ubojstvom svakako jesu važna vijest, ali nedopustivo je 'licitiranje' sudbinom otetoga na temelju neprovjerljivih podataka, pozivanjem na nepouzdane izvore pa čak i nagađanjima bez ikakva stvarnog utemeljenja', navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

U srijedu popodne Islamska država objavila je snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke.

U videosnimci nije naznačeno vrijeme kada je počelo odbrojavanje. Nagađa se, s obzirom na to da je snimka objavljena u srijedu poslijepodne, da je rok istekao u petak u 17,30 po srednjoeuropskom vremenu.

U petak su svjetske agencije javljale da egipatske obavještajne službe, vojska i policija intenzivno tragaju za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom dok se približava istek ultimatuma koji je Islamska država dala kako bi mu poštedjela život.

Ovo je prva otmica i prijetnja egipatskog ogranka Islamske države. Svjetski mediji pišu kako je događaj uzdrmao zajednicu stranih radnika koji rade za multinacionalne kompanije u Egiptu i pokazuje da islamisti imaju kapaciteta za provedbu svojih planova unatoč masovnoj kampanji koju egipatske snage sigurnosti vode protiv njih.