SRPSKOHRVATSKI POZDRAV

NASA objavila poruke vanzemaljcima s Voyagera

Zlatna-ploča-NASA-Voyager

Zlatna-ploča-NASA-Voyager

Izvor: Promo fotografije / Autor: NASA

NASA je na svojim stranicama prije dva dana prvi put objavila jednostavan pristup cjelokupnom sadržaju zlatnih ploča postavljenih na letjelice Voyager 1 i 2 na kojima se nalaze različiti zapisi namijenjeni vanzemaljcima

Sonde blizanci lansirane su 1977., a danas se nalaze na granici između vanjskih dijelova Sunčevog sustava i međuzvjezdanog prostora.

Slavni astronom, popularizator znanosti Carl Sagan, ploče je nazvao bocama s porukom u svemirskom oceanu.

Na njima se mogu naći slike različitih prizora te snimke brojnih pjesama i zvukova koji bi našoj svemirskoj braći, ako naiđu na njih, trebale predstaviti život na Zemlji.

Među ostalima tu su i snimke pjesama slavnih glazbenika poput Bacha i Armstronga, zemaljski zvuci poput glasova majke i djeteta, ptica, pasa, čimpanza, vjetra, traktora, kiše, vatre te zapisi pozdrava na 55 različitih jezika.

Budući da je u to vrijeme postojala samo Jugoslavija, u ime njezinih stanovnika poruka je poslana na službenom 'srpskohrvatskom jeziku', odnosno preciznije na srpskom: 'Želimo vam sve najlepše s naše planete.'

Zapisi ploča dostupni su na internetu već više godina, međutim sada su prvi put predstavljeni u preglednom obliku na SoundCloudu koji je vrlo jednostavan za slušanje.

Cijeli zapis nalazi se na ovom linku, a pozdrav na srpskom poslušajte u audiozapisu dolje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!