PRIMLJENI PRVI SIGNALI

NASA-ina sonda preživjela suludu jurnjavu uz Pluton

15.07.2015 u 11:06

Bionic
Reading

Istraživačka sonda NASA-e New Horizons se oko tri sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu javila prvim signalima nakon što je golemom brzinom prošla uz daleko patuljasti planet Pluton, potvrdivši tako da je prelet prošao u redu

Podsjetimo, sonda New Horizons jučer je oko 13:50 projurila vrlo blizu Plutona nevjerojatnom brzinom od oko 14 kilometara u sekundi. No, obzirom da radio signal od Plutona do Zemlje putuje oko 4 sata i 23 minute, a sonda je uz to satima bila u 'radijskoj tišini' jer je sve svoje istraživačke instrumente usmjerila prema Plutonu dok je prolazila pored njega, trebalo je proći gotovo pola dana prije nego što se 'javila' znanstvenicima koji su nestrpljivo čekali u Laboratoriju za primijenjenu fiziku Sveučilišta u Baltimoreu.

Jučer poslijepodne u NASA-i je održan brifing za medije, na kojem je voditelj misije New Horizons Alan Stern, odgovarao na novinarska pitanja o povijesnoj misiji preleta sonde pored Plutona.

Među ostalim, Stern je najavio i fotografije visoke rezolucije koje će znanstvenicima i javnosti pokazati 'tamnu stranu' Plutona, koju će New Horizons detaljno fotografirati nakon preleta, dakle kad okrene svoje kamere prema patuljastom planetu uz kojeg je projurio. U tome će sondi 'pomoći' Plutonov prirodni satelit Haron, jer je prelet pametno osmišljen tako da se dogodi točno na dan kad se Haron nalazi na suprotnoj strani, pa će tako sunčeva svjetlost koja se odbija s Harona osvijetliti inače tamno područje Plutona.

Zanimljivo je istaknuti da se 99% podataka koje je prikupila sonda New Horizons prilikom preleta uz Pluton još uvijek nalazi na njoj. Podaci zbog kojih je sonda 2006. godine poslana prema Plutonu u narednim će danima polako stizati na Zemlju, a njihova analiza trajat će godinama. No, u narednim danima svakako se može očekivati još pokoja fotografija Plutona i njegovih satelita u relativno visokoj rezoluciji.

NASA je u međuvremenu na svom Instagramu objavila snimku sačinjenu od fotografija Plutona koje je sonda snimila u posljednjih nekoliko dana uoči prolaska pored tog patuljastog planeta na samom rubu Sunčeva sustava.


O povijesnoj misiji New Horizonsa jučer je na NBC-u govorio i ugledni astrofizičar i popularizator znanosti, Neil De Grasse Tyson, koji je tom prilikom objasnio i nedoumice oko Plutonovog statusa planeta, koji mu je oduzet 2006. godine.

“MODERN EXPLORATION HAS BROUGHT THE UNIVERSE INTO OUR BACKYARDS”: Renowned astrophysicist Neil deGrasse Tyson talks with Lester Holt about today’s historic #PlutoFlyby and the controversy over whether it’s a planet. http://nbcnews.to/1Msbz9P

Posted by NBC Nightly News on Tuesday, July 14, 2015