PORUKA BANSKIM DVORIMA:

'Narod će pomesti Vladu i njezine istomišljenike!'

Bionic
Reading

Na Trgu bana Josipa Jelačića održan je prosvjed protiv ćirilice u organizaciji Stožera za obranu Vukovara. Prema policijskim procjenama okupilo se 20.000 ljudi. 'Vlakom mira' prosvjednici su stigli u Zagreb iz Vukovara, a autobusima i iz drugih dijelova države

Predsjednik Stožera za obranu Vukovara Tomislav Josić na kraju skupa poručio je Vladi i Saboru da je nedostatak njihova pijeteta prema žrtvama i nestalima 'iznimno frustrirajući za sve građane Hrvatske'.

Zatražio je da se cijelo područje Vukovara proglasi područjem od posebnog pijeteta koje će biti izuzeto od dvojezičnosti. Očekuje da će Vlada donijeti takvu odluku do 18. studenog, a ukoliko u naredna tri mjeseca Banski dvori ne pokrenu potrebne procedure, najavio je da će se državni dužnosnici na dan spomena na Vukovar u njemu osjećati neželjeno.

Naveo je da u Hrvatskoj živi 21 nacionalna manjina i da samo s jednom 'građani Hrvatske već godinama imaju problema'. 'A to je srpska manjina koja diktira sve poteze Vlade', ocijenio je Josić.

Prozvao je Milorada Pupovca da nikad nije bio u Koloni sjećanja u Vukovaru, a 22 godine je hrvatski saborski zastupnik.

TIJEK PROSVJEDA:

13.05 Prosvjednike ponovo zabavlja Thompson i to pjesmom 'Nema predaje' s albuma koji bi uskoro trebao izaći. Popularni pjevač ne propušta priliku za reklamu.

13.03 Šutrine riječi branitelji su podržali povicima 'Vukovar, Vukovar!'.

12.57 'Ako Vlada ovako nastavi, narod će je pomesti, i nju i njezine istomišljenike. Narod će izabrati vođu koji zna koga predstavlja i kome služi', zaključio je svoj govor Šutra.

12.55 Kninski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra u svom govoru je poručio kako 'Vlada ne poštuje krv prolivenu na ulicama Vukovara i ne želi prihvatiti činjenicu da je Vukovar Ovčara'. Od Sabora je zatražio promjenu ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, predlažući da se Vukovar proglasi gradom od posebnog pijeteta u koji se nikad ne smije uvesti ćirilica. Prozvao je SDP-ovca Nenada Stazića da zagovara mržnju, a Milorada Pupovca i Vojislava Stanimirovića nazvao je 'avetima prošlosti'.

12.47 'Nismo došli praviti nerede, već ukazati na probleme i da na demokratski način pronađemo rješenje. Izuzetno je važno da ne dođe do problema. Oni drugi koji nas ne vole jedva čekaju da nas mogu prozivati. Nitko nas ne može ignorirati. Budite glasni, ali da pokažemo da nismo ekstremisti, crnokošuljaši. Mi smo hrvatski domoljubi koji vole svoju domovinu više nego išta', rekao je Josić.

12.40 Na pozornicu je izišao Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu Vukovara. Pozvao je okupljene da skup prođe bez incidenata.

12.37 Bujanec je nakon pjesme upitao okupljene što misle o onima koji brane da se 'Lijepa li si' izvodi kad igra 'repka'. Prosvjednici su odgovorili salvama zvižduka i povicima 'cigani, cigani'. Atmosfera je sve usijanija.

12.30 Nakon molitve središtem Zagreba odzvanja Thompsonova 'Lijepa li si'. Marko Perković Thompson izveo je pjesmu uz pratnju tamburica.

12.23 'Međutim uvođenje ćirilice u Vukovar nije bogatstvo, nego je to znak nastavka agresije. Baš kao i tri dignuta prsta', rekao je Perković dok se trgom orilo 'Vukovar, Vukovar!'.

12.17 Pater Ante Perković blagoslovio je skup. Istaknuo je da nitko ništa nema protiv ćirilice jer je to naše bogatstvo.

12.15 Velimir Bujanec kao moderator zahvalio je braniteljima, studentima, radnicima, Crkvi i navijačkim skupinama što su se odazvali na prosvjed. Iako je uobičajeno to da se državna himna svira na skupovima na njihovom početku, svirana je tek nakon Bujančevih riječi, a potom je bila minuta šutnje za poginule.

12.05 Skup je počeo tako što je s razglasa pušten tonski zapis javljanja Siniše Glavaševića iz opkoljenog Vukovara.

12.03
Kada je prestala muzika s razglasa Jelačić placem se zaorilo 'Evo zore, evo dana', 'Zovi, samo zovi', a potom povici 'Vukovar, Vukovar!'.

11.57 'Političari položite račune, za koga radite? - hrvatski branitelji', 'I reći ću samo još jednu stvar, zapamtite Vukovar' - tek su neki od transparenata koje nose prosvjednici. Na jednoj metli piše 'Slučajnu vladu treba pomesti'.

11.55 Tramvajski promet preko Trga bana Jelačića u Zagrebu obustavljen je, javila je zagrebačka policija.

11.50 Uoči skupa na Jelačić placu okupilo se nekoliko tisuća ljudi. Vjerojatno od oslobođenja Knina u središtu Zagreba nije bilo toliko ljudi u vojnim uniformama različitih gardijskih postrojbi HV-a i MUP-a. Okupljeni se zagrijavaju uz glazbu s razglasa kojom dominiraju domoljubne pjesme.