UBIJEN U VUKOVARSKOJ KOLONI

Napokon otkriveno što se dogodilo s Aleksandrom Labom

21.09.2013 u 10:39

Bionic
Reading

Gotovo 22 godine od ubojstva Vukovarca Aleksandra Labe, za čiju se smrt tereti Milan Đekić, jučer je u Vukovaru provedena rekonstrukcija onog što se dogodilo 19. studenoga 1991., dan nakon što je grad pao u ruke JNA i srbijanskih parapostrojbi. Rekonstrukcija je počela pokraj skloništa u vukovarskom naselju Olajnica, a ključni svjedok ubojstva je Jasminka Jurić.

'Kad je grad pao, svi smo se natiskali u skloništu. Tražili smo bilo kakav spas. Bilo je tu žena, djece i staraca. Nas više od dvjesto bez hrane i vode. Doslovno smo sjedili jedni na drugima jer nije bilo mjesta. Bilo je strašno, a još je gora bila neizvjesnost', rekla je J. Jurić.

Svjestan situacije u sklonište se skrio i Aleksandar Laba s djevojkom. Njega i sve ostale iz skloništa, naoružane i uniformirane osobe u koloni su provele prema središtu grada. Kako je Vukovar tih dana izgledao, svjedoči i podatak da su prethodno bagerima pročišćene ulice kako bi se kolona izmučenih Vukovaraca koliko-toliko normalno kretala. Sve oko njih bilo je razrušeno ili spaljeno. Pri pregledu stvari kod 21-godišnjeg Labe pronađena je njemačka putovnica, piše Večernji list


'Njemačka putovnica jedan je od razloga zašto je ubijen iako smo godinama prije toga živjeli u Vukovaru. Osim toga, prokazivale su ga i neke Vukovarke govoreći da je on uvezeni ustaša iz Njemačke. Izdvojen je iz kolone pokraj autobusnoga kolodvora da bi ga petstotinjak metara dalje hladnokrvno ubili. Nadam se da će pravda napokon pobijediti, a krivci biti kažnjeni. Imao je samo 21 godinu i cijeli život pred sobom', rekao je Aleksandrov otac Mihajlo Laba.

Njegov sin, praćen naoružanim osobama koje su mu prijetile, išao je jednom ulicom dok se ostatak kolone kretao središtem grada. Sreli su se na križanju današnje Frankopanske i Ulice Nikole Tesle gdje je Laba ubijen.

'Upoznali smo se početkom rata i, nažalost, bila sam svjedok njegovih zadnjih sekundi života. Išao je ispred njih s podignutim rukama. Govorio je: 'Ljudi, nisam ništa kriv'. Odjednom mu je osoba u maskirnoj uniformi i s beretkom na glavi zapucala u leđa. Rafalom iz automatske puške ubio ga je Milan Đekić. I danas se sjećam te hladnokrvnosti i vedrog osmijeha nakon što je pucao u Acu. Rekao je potom dvojici koji su išli s njim da toga kera maknu s ulice. Zgrabili su ga za ruke i noge i bacili u jednu ruševinu', ispričala je Jasminka Jurić.

Tijelo je ostalo u ruševini, a ostatak kolone kretao se prema drvenoj pijaci odakle su autobusima i kamionima prevezeni do Veleprometa.