RAT PREDATORA

Napeti duel orla i kobre obišao svijet

08.04.2016 u 10:53

Bionic
Reading

Napeti video duela jedne od najotrovnijih zmija svijeta, mozambičke kobre pljuvačice, i smeđeg orla zmijara u samo tri dana na YouTubeu pogledan je gotovo 120.000 puta

Film je snimljen kod Satare u Nacionalnom parku Kruger u Južnoafričkoj Republici.

U početku se čini da orao ima stvari pod svojom kontrolom, da je savladao kobru, međutim, kako film odmiče, postaje sve jasnije da zloglasna Naja mossambica nije nimalo lak plijen te da orao koji se hrani zmijama ipak nije neka supervrsta. Duel je ozbiljno odmjeravanje snaga u kojem svaki od sudionika nosi glavu u torbi do zadnjeg trenutka.

Mozambičke kobre pljuvačice spadaju među najopasnije zmije u Africi. Njihov otrov, kada ugrizu, razara tkivo, a ako završi u očima, uzrokuje sljepilo. To je nešto što si nijedan orao ne može dopustiti. Narastu do dužine od oko metra do metra i pol, a otrov izbacuje na daljine od oko tri metra sa zadivljujućom preciznošću. Uglavnom nastanjuju jugoistočne dijelove Afrike. Hrane se uglavnom vodozemcima.

Smeđi orao zmijar (Circaetus cinereus) je najveći orao među zmijarima. Uglavnom se hrani zmijama, uključujući i kobre od čijih ga ugriza, među ostalim štiti debela koža na nogama. Nastanjuje jugoistok Afrike, baš kao i Naja mossambica.