TEŠKE OPTUŽBE

Napao ih da su u dilu s mafijom: Što je u pozadini sukoba Ivoševića i splitske policije?

16.11.2023 u 11:54

Bionic
Reading

Zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević u srijedu navečer iznio je teške optužbe na račun dijela splitske policije, tvrdeći da njeni pripadnici nezakonito obavljaju redarske poslove u nekoliko gradskih noćnih klubova - između ostalog u jednom 'iza kojega stoji osoba koju je USKOK uhitio kao člana zločinačkog udruženja' - te da se upravo zbog toga ne postupa prema tim klubovima. Dapače, tvrdi da se u jednom slučaju čak opstruiralo sankcioniranje nezakonitosti jer su policajci dojavili voditelju kluba da dolaze redari i inspekcije

Povod Ivoševićevoj objavi je prekršajni nalog koji mu je policija ispisala zato što je navodno vrijeđao i omalovažavao njihove službenike kada im je dobacio: 'Vi ste maćani i niste normalni', zbog čega mu je izrečena novčana kazna od 700 eura.

Radi se o (navodnom) incidentu otprije dva tjedna u četvrti Gripe, gdje se događao višednevni sukob gradske vlasti i investitora oko dva stabla na parceli na kojoj je ovaj naumio graditi stambenu zgradu. Premda su stabla zaštićena GUP-om, on je posjekao prvo i oštetio drugo, a onda su na scenu stupili Ivošević i cijeli niz službi koji su ga pokušali spasiti. On je u jednom trenutku doslovno stao ispod stabla, a kasnije je naloženo da se njegovo deblo osigura betonskom 'longetom' kako bi se onemogućio njegov pad.

Gradska vlast želi spriječiti da se to dogodi prije nego što izmijeni GUP, kojim će ta zona biti prenamijenjena iz građevinske u zelenu, a konzervatori su zasad zabranili bilo kakve radove na toj lokaciji. Nakon serije incidenata i obračuna, investitor je, kako se tvrdi, skinuo vatrogasnu traku i svejedno počeo ograđivati zemljište pa je pozvana policija, no odbila je reagirati i Ivoševiću, koji im je kazao da 'nisu normalni', ispisala prekršajni nalog. Istovremeno, tvrdi, nije reagirala prema 'izaslaniku investitora' koji ga je pred kamerama javno upitao 'tko će ga čuvati kada ode s vlasti' i najavio da mu tada slijedi 'smak svijeta'.

Važan podatak jest da je investitor s Gripa suvlasnik i voditelj jednog od spomenutih noćnih klubova.

  • +12
Intervencija policije na Gripama, Bojan Ivošević Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic

'Sve ovo je samo kulminacija otvorene netrpeljivosti dijela policije prema Gradu Splitu, koji je inzistiranjem na poštivanju zakona RH poremetio tokove novca u određenim strukturama, među kojima se nađu i neki policijski službenici', tvrdi Ivošević i objašnjava da je u spomenutom noćnom klubu nedavno 'došlo do promjena', nakon kojih se na ulazima u noćnim satima može primijetiti policajce u civilu koji rade 'u fušu'. Tvrdi da mu se investitor prethodno žalio da ga pripadnici policije reketare.

Drugi noćni klub koji splitski dogradonačelnik spominje - ne navodeći naziv nijednoga od njih, premda je kuloarima jasno o kojim se lokacijama radi - jest onaj koji radi mimo odobrenih minimalnih tehničkih uvjeta, ali prijave se navodno ignoriraju jer i ondje policajci rade u noćnim satima. Treći spomenuti klub danas je zatvoren, a ranije je radio na otvorenom prostoru: Ivošević tvrdi da su policajci 'prijetećim tonom potjerali komunalne redare jer su radi vlastite zarade štitili one koji su maltretirali pola kvarta'.

Optužbe u vezi četvrtog noćnog kluba djeluju najozbiljnije jer ne uključuju samo policijsko 'redarenje' na ulazima, nego i njihovu moguću zloupotrebu položaja - pa čak i suradnju s pripadnicima organiziranog kriminala.

  • +6
Bojan Ivošević i Ivica Puljak Izvor: Cropix / Autor: josko ponos

'Kada smo ljetos imali zajedničku akciju s Državnim inspektoratom i Drugom policijskom postajom, upravo pripadnici policije su 'otkucali' akciju vodstvu noćnog kluba gdje smo išli utvrditi nezakonitosti. Ono što pripadnici policije nisu znali je da smo, zbog sumnje da neki od pripadnika policije rade s navedenim noćnim klubom, prvo u civilu otišli bez njih i utvrdili nezakonitosti, a onda ih tek pozvali za asistenciju, pri kojoj su nas sprječavali da odemo postupiti dok ne dođe pojačanje. U međuvremenu se jedan policijski službenik udaljio i obavio telefonski poziv, ne znajući da imamo osobu i u klubu koja je baš u tom trenutku primijetila voditelja kluba na telefonu i nakon toga njegovu paničnu reakciju uklanjanja svega što je bilo nezakonito. Tek kad je klub otklonio sve nezakonitosti, 15 minuta kasnije, policijski službenici su pristali otići u provjeru s nama. Inače, iza navedenog kluba stajala je osoba koja je baš nedavno pala u akciji USKOK-a zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja. Lijepo je vidjeti da određeni policijski službenici surađuju i s takvim 'poduzetnicima'', tvrdi Ivošević.

'Odbijam živjeti u društvu koje iz straha zatvara oči, u društvu koje se boji izreći probleme koji ga muče. To nije i nikada neće biti normalno', dodao je.

  • +2
Načelnik splitske policije Slobodan Marendić Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic

Tportal je Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj postavio pitanja o policajcima koji navodno rade u noćnim klubovima i dozvolama koje za to imaju ili nemaju te su nam obećali odgovoriti na njih, kao i na ostale Ivoševićeve optužbe. Načelniku ove policijske uprave Slobodanu Marendiću prije točno godinu dana postavili smo pitanje upravo na ovu temu, kada nam je odgovorio:

'Svaki put kada saznamo za neku takvu situaciju, interveniramo, pogotovo ako taj 'fuš' utječe na rad policije. Katkad imamo dojave da postavljaju keramičke pločice, rade na nekom OPG-u i slično. Postoje države u kojima je reguliran dodatni rad za drugog poslodavca na 25 do 30 sati mjesečno, a mi u pravilniku imamo da se traži dopusnica ravnatelja policije, koji je izdaje pod određenim uvjetima', rekao nam je Marendić i na direktno pitanje uključuje li to i 'redarenje' po noćnim klubovima odgovorio:

'Ne, u ovom trenutku za to neće dobiti odobrenje. Ukoliko se time bave, nemaju 'leđa'.'

Zanimljivo, upravo će načelnik splitske policije Marendić ovog poslijepodneva biti gost na sjednici Gradskog vijeća Splita, gdje će predstaviti svoje redovno izvješće o stanju sigurnosti na području grada. Imat će priliku gledati se oči u oči s Ivoševićem.