BORAC ZA SLOBODU I PRAVDU

Napadnuti prodavač daje punu podršku Liniću

03.07.2013 u 23:10

Bionic
Reading

Goran Perović Mungos, trgovac napadnut u Zadru zbog fiskalne blagajne poručuje ministru Liniću da nastavi s čišćenjem švercera s tržnica, piše Slobodna Dalmacija

Prodavači voća i povrća na zadarskoj Gradskoj tržnici predvođeni Vedranom Uranijom, pravnim zastupnikom SSSH, s prosvjeda održanog u utorak uputili su zahtjev Slavku Liniću, ministru financija, za uvođenje poreznog paušala ili odgodu primjene fiskalnih blagajni na tržnici i ribarnici.

Nasuprot prosvjednika, na štandu Gorana Perovića Mungosa i njegove obitelji, građani su i tijekom štrajka ostalih prodavača mogli kupovali voće i povrće i pri tome dobivali fiskalni račun na kojemu je otisnuta vrsta voća, težina, cijena i ukupni zbroj s iznosom PDV-a.

Dok su piljari uglas vikali kako nemaju uvjeta za postavljanje fiskalnih blagajni, pet metara od njih demantirao ih je upravo štand obitelji Perović na kojem je ta ista blagajna uredno funkcionirala. Kupci su doslovno okupirali štand Perovićevih gdje su – valjda prvi put u životu – na tržnici dobili račun za kupljenu robu, piše Slobodna

Mungosa – to mu je ratni nadimak koji je 'zaradio' kao dragovoljac dok je od 1991. branio Zadar – dan ranije pretukli su ispred štanda upravo zbog toga, jer je želio raditi s fiskalnom blagajnom. Nije im, doduše, ostao dužan, i on i njegov sin, pa je izbila velika tučnjava u kojoj je Goran 'zaradio' nekoliko vidljivih ogrebotina po licu.

'U ponedjeljak oko osam sati dio piljara koji se bave prodajom voća i povrća i koji se nisu pripremili za prvi dan fiskalizacije, osjećali su se ugroženo i prosvjedovali su, te su zatvorili svoje štandove. Mi smo nabavili sve potrebne stvari za normalan rad i počeli prodaju, ne podržavajući nikakav nezakoniti rad. Nakon pola sata grupa tih nezadovoljnika uputila se prema mom štandu i jedan gospodin kojega iz viđenja poznajem, a čije je prezime Soldo koji ima štand bižuterije i zapravo nema veze s voćem i povrćem, počeo je prijetiti, glasno vrijeđajući mene, suprugu i moga sina', ističe Perović.

'Ignorirao sam te prijetnje misleći da će se ispuhati i proći dalje, ali on nije stao na tome, već se približavao štandu i još pogrdnije vrijeđao. Ja i sin smo se tada okrenuli prema njemu i rekli mu da nas ostavi na miru. Na to nam je rekao da mi nećemo raditi čitavo lito, da nitko kod nas neće kupovati, da će nas satrati i krenuo je rukama prema meni. Možda i jesam tada naglo reagirao, ali činjenica je da sam čovjek koji je puno prošao u ratu i više se nisam mogao kontrolirati. Uzvratio sam, žestoko, na njegov pokušaj da me udari. Moj sin je pokušao smiriti situaciju, nakon toga je i on napadnut, nakon čega se i sam morao braniti', dodao je.

Ističe da se u Hrvatskoj 90 posto voća i povrća iz domaće proizvodnje trži na nezakonit način. Što bi značio porezni paušal, Mungos ne zna, samo želi da ga se zaštiti na način da ima jednaka prava kao i svi drugi.

'Pokušavao sam doći i do ministra Linića kojemu dajem za pravo. Smatram ga hrabrim čovjekom i dajem mu podršku da ustraje u svim stvarima, jer ja sam za uvođenje reda. Ako je jedan segment u neredu, čitav je sistem u neredu. Ako govorimo o rajčici, banani, bilo kojem voću i povrću, nad njim je obavezno primjeniti PDV od 25 posto, pa svaki krajnji kupac mora platiti taj porez i svi koji su prodali moraju obračunati taj porez. I to je bit svega. Moraju ga primjenjivati i obiteljska poljoprivredna gospodarstva i trgovački centri', smatra Perović,

Mungos tvrdi da je na jednom skupu još 2004. godine postavio pitanje tržnom inspektoru u vezi nelojalne konkurencije, na što mi je odgovoreno da oni nisu odavno bili u kontroli na tržnici.

'Želio bih da mi se konačno omogući legalan rad dostojan čovjeka, jer ja sam za pravdu i pravičnost. Moj nadimak je Mungos, s ponosom nosim to ime. Za sebe kažem da sam ranjen, a ne da sam invalid iako imam status ratnog vojnog invalida 30 posto. Nikad nisam tražio nikakve privilegije za sebe iz rata. Moja je obaveza da državi dam ono što joj pripada. S druge strane obaveza je države, a moje pravo, da me štiti kao i sve druge građane. Jedan veteran prvog svjetskog rata iz Francuske umro je u 101. godini, bio je dva puta ranjen, a u mirovinu je išao kao vlakovođa. Mislim da sam s tim puno rekao', zaključuje Mungos.

Čitav članak pročitajte ovdje