PRESUDA U VOJVODINI

Napadač na Hrvata iz Subotice i njegovu obitelj osuđen na kućni zatvor

06.01.2022 u 11:41

Bionic
Reading

Napadač B.P. koji je u kolovozu verbalno i fizički napao Hrvata iz Subotice Zorana Brajkovića i njegovu obitelj osuđen je na tri mjeseca kućnog zatvora, priopćilo je u četvrtak Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV), ističući kako je to prva presuda za etnički motiviran napad na pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji

HNV podsjeća da se incident dogodio 2. kolovoza ispred jedne subotičke pekarnice kada je „B. P. uz niz uvreda na nacionalnoj osnovi (psovanje hrvatske majke i nazivanje ustašama), najprije nasrnuo na članove obitelji Zorana Brajkovića (iz Hrvatske) da bi potom tjelesno napao i samog Brajkovića, oborivši ga na zemlju“.

Vijeće je pozdravilo, kako se navodi, profesionalno postupanje Višeg suda u Subotici tijekom vođenja procesa, i istaknulo da je to „prva presuda koja ima pozitivne ishode kada je u pitanju procesuiranje etnički motiviranih napada na pripadnike hrvatske zajednice u Republici Srbiji“.

HNV je u ovome povodu iskazao ogorčenje zbog objavljivanja neistina u medijima poslije incidenta od strane lokalnih dužnosnika u Subotici koji su negirali etničku motiviranost napada.

„Istodobno, samo postupanje policijskih tijela, koja su, neposredno nakon incidenta, samoinicijativno preuzela na sebe karakterizirati slučaj i ocjenjivati u prostoru javnosti kako napad nije bio etnički motiviran, dodatno je otežalo vođenje cijelog procesa“, naveo je u priopćenju HNV.

Dodaju kako nakon ovakve presude ipak iskazuju nadu da će se i eventualni drugi slučajevi etnički motiviranih napada na pripadnike hrvatske zajednice pozitivno rješavati i kako će žrtve dobiti odgovarajuću zadovoljštinu.

Osuda B.P. za napad na Brajkovića, zaključuje HNV, jedan od značajnijih koraka k vraćanju povjerenja pripadnika hrvatske manjine u institucije Republike Srbije.

Petero državljana Hrvatske, u automobilu zagrebačkih tablica, fizički su i verbalno napadnuti 2. kolovoza u Subotici, a njihov rođak Brajković lakše je tada ozlijeđen.

Tada je HNV osudio „brutalan napad na etničkoj osnovi“ i konstatirao „kako je ovo još jedan u nizu napada koji se događaju spram pripadnika hrvatske manjine u Republici Srbiji, za koji vjerujemo da je prouzročen i kontinuiranim negativnim medijskim napisima o Hrvatima u srbijanskim medijima“.

S druge strane, subotička policija, kako je prenio gradski portal „subotica.com“, navela je kako tvrdnje o ozljeđivanju Z.B. nisu točne, te da se hrvatski državljani nisu žalili na fizički nasrtaj.

„Odmah po prijavi, subotička policija je izašla na lice mjesta i obavila razgovor sa Z.B. koji je tom prilikom rekao da ga je muškarac vrijeđao, psovao i uhvatio za vrat zbog nesporazuma oko parkiranja, ali nije spomenuo da su ozlijeđeni niti fizički napadnuti njegovi rođaci iz Hrvatske“, navedeno je tada u odgovoru policije.

HNV je međutim ostao pri svojim tvrdnjama i stajalištima bez obzira na očitovanje subotičke policije.