PUPOVAC U SUBOTICI

Hrvatska manjina proslavila praznik uz podršku Srpskog narodnog vijeća

17.12.2021 u 22:21

Bionic
Reading

Hrvatska manjina u Srbiji pred brojnim je izazovima, no ostvaruje značajna postignuća i ustraje na očuvanju zajedništva, poručila je u petak navečer u Subotici predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Jasna Vojnić na svečanosti proslave praznika hrvatske manjine, Dana izbora prvog saziva HNV-a

„Otkupljena je i obnavlja se rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu, osiguran je prostor za Hrvate u Beogradu, počela je gradnja Hrvatske kuće, otvorene su prve jaslice …“, rekla je među ostalima ona navodeći postignuća aktualnog saziva HNV-a.

No ono što nije vidljivo, dodala je, je očuvano zajedništvo među Hrvatima u Srbiji, te to što su njihovi zastupnici postali vjerodostojni partneri institucijama u Hrvatskoj.

Svečanosti u subotičkoj Gradskoj kući nazočna je bila zamjenica predsjednika Srpskog narodnog vijeća, zastupnica Hrvatskog sabora Dragana Jeckov, koja je rekla da hrvatska i srpska manjina dijele mnoge zajedničke probleme.

„Kada se napadaju Hrvati u Srbiji mi, Srbi u Hrvatskoj, to itekako osjećamo. A sigurna sam da je i obrnuta situacija“, istaknula je ona.

Poručila je zato „svima koji nisu spremni pružiti ruku i unaprijediti odnose, neka se zaustave u svojim namjerama, a nas (manjine) puste da živimo normalno“.

Izaslanik hrvatskog premijera na proslavi praznika hrvatske manjine Milan Bošnjak pohvalio je postignuća zajednice i pozitivne iskorake srbijanskih vlasti, no upozorio je i na njihove postupke koji otežavaju život hrvatskoj manjini i štete bilateralnim odnosima Srbije i Hrvatske.

„U Subotici je naime bunjevačka ikavica proglašena službenim nehrvatskim jezikom“, rekao je Bošnjak i dodao kako nije riješeno ni pitanje zastupljenosti političkih predstavnika hrvatske zajednice u parlamentu Srbije.

„Veselimo se trenutku kada će u Skupštini Srbije netko od Hrvata biti izabran za zastupnika na posebnoj izbornoj listi“, zaključio je izaslanik hrvatskog premijera.

Na svečanosti proslave praznika dodijeljena su godišnja priznanja istaknutim pojedincima i organizacijama za njihova postignuća u području obrazovanja, kulture i doprinos hrvatskoj zajednici.

Obilježavanje Dana izbora prvog saziva HNV-a jedan je od četiri nacionalna praznika hrvatske manjine u Srbiji.