sumnja na terorizam

Napadač iz Pariza čuo glasove u glavi uoči smrtonosnog pohoda

04.10.2019 u 20:53

Bionic
Reading

Supruga francuskog informatičara koji je nožem ubio četvero kolega u policijskom stožeru u Parizu rekla je istražiteljima da je njezin suprug čuo glasove u glavi noć prije napada, izjavio je u petak izvor blizak istrazi.

Četrdesetpetogodišnjak je nožem ubio tri policajca i administrativnu službenicu te još jednu osobu radio u zgradi stožera prije nego ga je ustrijelio policajac.

Francuski mediji objavili su da je prešao na islam prije 18 mjeseci. Dužnosnici nisu ništa rekli o motivima za napad, ali su rekli da još nastoje otkriti postoji li povezanost s terorizmom.

"U ovome trenutku ne isključujemo nijednu teoriju", rekao je zapovjednik pariške policije Didier Lallement na konferenciji za novinare u petak.

Napadačeva supruga privedena je u četvrtak, ali nije optužena. U razgovoru s istražiteljima opisala je kako je suprug čuo glasove u glavi u srijedu navečer, rekao je neimenovani izvor.

Drugi je izjavio kako se vjeruje da je napadač imao "napadaj bijesa" koji je doveo do smrtonosnog pohoda.

Ubojica identificiran kao Mickael H. radio je u policijskom stožeru nekoliko godina i njegovo ponašanje nije ni po čemu bilo zabrinjavajuće, rekli su dužnosnici.

Protuteroristički dužnosnici preuzeli istragu

U međuvremeni je stigla vijest da su protuteroristički dužnosnici preuzeli istragu o ovom smrtonosnom napadu, potvrdili su u petak državni odvjetnici. Odluka je donesena na temelju nalaza dosadašnje istrage.

Dužnosnici istražuju ubojstvo, pokušaj ubojstva, ali i sumnju na terorizam, rekli su tužitelji.

Francuska televizija BFMTV objavila je da je do otvaranja nove istrage došlo zbog saznanja povezanih s telefonom napadača i njegovim karakterom.

Napad se dogodio u policijskom stožeru u povijesnom središtu prijestolnice, blizu katedrale Notre Dame, gdje je sjedište nekoliko glavnih uprava pariške policije.

  • +11
Napad u Parizu Izvor: EPA / Autor: IAN LANGSDON