SLAVNA ROBNA KUĆA

Nama se gasi, a zgrada u centru Zagreba ide na prodaju

14.07.2013 u 14:32

Bionic
Reading

Stečaj Name uskoro bi mogao biti okončan, a to znači da bi bio dovršen prestankom njezina postojanja, rekao je Nedjeljnom Jutarnjem stečajni upravitelj Name Damir Mikić.

Mrkić otkriva da se priprema prodaja Naminih nekretnina. 'Rješavamo imovinsko-pravne odnose i radimo na tome da se postigne dogovor s dobavljačima kojima je tvrtka još uvijek dužna 105,3 milijuna kuna', pojašnjava Mikić planove za dovršetak stečaja. Dodaje da je njih, kao i pripremu nekretnina za prodaju, podržao i odbor Naminih vjerovnika, predvođen Šteficom Knezović, predstavnicom Ministarstva gospodarstva.

Nama je Ministarstvu, odnosno državi dužna najviše novca, i to 65,7 milijuna kuna glavnice koja je tijekom 13 godina narasla za kamate pa se dug popeo na oko 180 milijuna kuna. Samo u posljednje četiri godine narastao je za 30 milijuna kuna jer država kao razlučni vjerovnik svoja potraživanja ne naplaćuje iz poslovanja Name, već ima založno pravo nad nekretninama pa si zaračunava kamate dok Nama iz poslovanja isplaćuje dobavljače na kapaljku, piše Jutarnji list.

U istom vjerovničkom statusu kao i država je Croatia osiguranje, državna tvrtka koju u Vladi pripremaju za prodaju. Croatia osiguranju Nama je dužna 30-ak milijuna kuna, odnosno na toliko je porastao početni dug od 10,7 milijuna kuna kada mu se pribroje kamate. Mikić se optimistično nada da bi već iduće godine agonija Name mogla biti gotova, a uz robnu kuću u Ilici kupca se traži i za onu na zagrebačkom Kvaternikovu trgu, što je ujedno jedina preostala imovina poduzeća, prenosi Jutarnji.

Krajem lanjske godine spekuliralo se o interesu britanske robne kuće Debenhams, a prije pet godina licitiralo se i s njemačkom robnom kućom Peek & Cloppenburg iz Düsseldorfa. Vođen optimizmom da će mu naum uspjeti, Mikić je poduzeo i prvi formalni potez kao preduvjet okončanja stečaja. Prije dva mjeseca dao je uz podršku odbora vjerovnika arhivirati poslovnu dokumentaciju Name i na to utrošio 3,68 milijuna kuna, plativši unaprijed polovicu iznosa kako bi dobio 13 posto popusta. To je podiglo na noge Udrugu malih dioničara Name u kojoj smatraju da stečajni upravitelj nije smio potrošiti toliko novca, a pogotovu ne u tu svrhu dok je Nama još uvijek dužna vjerovnicma.