sutkinja vrhovnog suda

Nakon tumora pluća i debelog crijeva Ruth Bader Ginsburg ovog ljeta liječila je i tumor gušterače

23.08.2019 u 23:52

Bionic
Reading

Sutkinja američkog Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg, liječila se ovog ljeta od tumora gušterače, objavio je sud u petak

Ginsburg je tri tjedan zračena u onkološkom institutu u New Yorku. "Dobro je reagirala na liječenje", rekla je glasnogovornica Vrhovnog suda Kathleen Arberg.

"Tumor je trajno uništen i nema traga bolesti" u tijelu 86-godišnje sutkinje, precizirala je Arberg.

Najvažnija liberalna sutkinja Vrhovnog suda je već liječena od tri karcinoma u posljednja dva desetljeća, pluća, gušterače i debelog crijeva.

Američki demokrati strahuju da bi u slučaju odlaska Ruth Bader Ginsburg predsjednik Donald Trump postavio trećeg konzervativnog sudca, kojeg bi potvrdio Senat u kojem su republikanci zadržali većinu na parlamentarnim izborima 2018. Vrhovni sud ima većinu od pet konzervativnih sudaca.

Ginsburg se liječila od 5. do 23. kolovoza, kada sud nije zasijedao.

Nju je 1993. u Vrhovni sud imenovao predsjednik Bill Clinton.

Njezinu popularnost najčešće objašnjavaju pionirskom borbom za emancipaciju žena tijekom 1970.-ih, a zalagala se za pobačaj i homoseksualne brakove.

Američki Vrhovni sud kontrolira ustavnost zakona i rješava najteža društvena pitanja poput smrtne kazne, homoseksualnih brakova, prava na pobačaj, zaštitu okoliša i izborne sporove.