međunarodni spor

Kina najavljuje nove carine na uvoz iz SAD-a

23.08.2019 u 17:03

Bionic
Reading

Kina je u petak najavila nove carine na američki uvoz u vrijednosti 75 milijardi dolara, uzvraćajući Washingtonu istom mjerom u sporu koji već mjesecima trese svjetsko gospodarstvo

Peking će od početka rujna odnosno sredine prosinca uvesti carine u rasponu od pet do 10 posto na 5.078 proizvoda iz SAD-a, uključujući soju, sirovu naftu i male zrakoplove.

Najavljene su i 25-postotne carine na uvoz automobila iz SAD-a te 5-postotne carine na uvoz automobilskih dijelova, koje će stupiti na snagu 15. prosinca.

Američko podizanje carina "dovelo je do kontinuirane eskalacije trzavica u kinesko-američkim ekonomskim i trgovinskim odnosima, kršeći dogovor čelnika dviju država postignut u Argentini i nakon toga u Osaki", ističe u priopćenju kineske carinske uprave.

"Kina je bila prisiljena donijeti odluku o primjeni dodatnih carina zbog američkog unilateralizma i protekcionizma", dodaje se.

Američki predsjednik Donald Trump uveo je visoke carine na kineski uvoz u vrijednosti 250 milijardi dolara a najavio je i dva nova kruga carina na dodatnih 300 milijardi dolara kineskog uvoza, početkom rujna i sredinom prosinca.

Kina je uzvratila carinama na američki uvoz u vrijednosti oko 110 milijardi dolara, što odgovara gotovo ukupnoj vrijednosti prošlogodišnjeg uvoza iz SAD-a, primjećuje AFP.

U uredu američkog predstavnika za trgovinu nisu odmah željeli komentirati kinesku najavu novih carina.

Eskalacija trgovinskog sukoba vodeća svjetska gospodarstva potpiruje strah od moguće recesije u SAD-u. Carine su već zakočile globalnu trgovinsku razmjenu i gospodarski rast i u SAD-u i u Kini, napominje AFP.