dan nakon raskida

Seul ipak pristao na razmjenu vojnih informacija s Japanom, ali preko SAD-a

23.08.2019 u 14:59

Bionic
Reading

Razmjena vojnih obavještajnih informacija s Japanom nastavit će se, ali preko Sjedinjenih Država, odlučila je u petak Južna Koreja, dan nakon što je objavila da jednostrano raskida ugovor s Tokijom

Veze dviju azijskih zemalja, saveznica Washingtona, iz dana u dan su sve lošije zbog starog spora naslijeđenog iz japanske kolonijalne prošlosti na Korejskom poluotoku (1910. - 1945.).

Južna Koreja je u četvrtak objavila da će raskinuti ugovor o izravnoj razmjeni vojnih informacija s Japanom poznat kao GSOMIA.

Spor Tokija i Seula naglo se pogoršao zadnjih tjedana. Južnokorejski sudovi su zatražili od japanskih tvrtki da isplate odštetu Južnim Korejcima koji su u vrijeme japanske okupacije morali prisilno raditi u japanskim tvornicama.

Japan drži da je to pitanje uređeno bilateralnim ugovorima potpisanim 1965.

Japanski ministar obrane Takeshi Iwaya rekao je u petak da je južnokorejska odluka da dokonča savez za razmjenu obavještajnih informacija žaljenja vrijedna i pokazuje da ne uvažava sve veću sigurnosnu prijetnju koju predstavlja Sjeverna Koreja.

GSOMIA je potpisana u studenom 2016. pod pokroviteljstvom Washingtona, u vrijeme snažnog razvoja sjevernokorejskog balističkog i nuklearnog programa.

No Južna Koreja će se ubuduće umjesto ugovora "aktivno koristiti trilateralnim kanalom za razmjenu informacija uz posredovanje SAD-a", rekao je Kim Hyun-chong, zadužen za nacionalnu sigurnost.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u četvrtak rekao da je "razočaran" zbog raskida ugovora na koji se odlučio Seul i pozvao je obje zemlje na "nastavak dijaloga".