žestoki obračuni

Nakon Sauche pobrojili smo najveće političke razvode

05.05.2017 u 20:04

Bionic
Reading

Izdaja Tomislava Sauche na glasanju o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću (HDZ) u Hrvatskom saboru, teško je pogodila SDP-ovce. Iako je Saucha nakon izbijanja afere oko muljanja s dnevnicama iz vremena dok je obnašao dužnost predstojnika Ureda tadašnjeg predsjednika Vlade Zorana Milanovića, izišao iz SDP-a, stranka je stala uz njega braneći ga od napada i očekivali su zauzvrat minimum lojalnosti

Zbog toga se šef kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk u HRT-ovoj emisiji 'Otvoreno' žestoko okomio na Sauchu. Bauk je na pitanje kako komentira činjenicu da je Tomislav Saucha glasao protiv inicijative za smjenu Zdravka Marića i tako ga za jedan glas održao na funkciji ministra financija, odgovorio kako sumnja da je HDZ vršio pritisak na njegova nekadašnjeg stranačkog kolegu.

'Za nešto izreći i povezati s njegovom situacijom, treba imati dokaze, a ja nemam te dokaze. Ja sam odgovoran, tako da o tome ne govorim', kazao je Bauk, ali se pritom zapitao kako je HDZ znao kako će Saucha glasovati, aludirajući na nekakvu nečasnu zakulisnu igru. Saucha se pravda time da su SDP-ovci znali kako će glasovati te da je neovisni zastupnik. Žestoki obračuni s bivšim stranačkim kolegama u Hrvatskoj, u kojima se potom iznosi raznorazno prljavo rublje, nisu u Hrvatskoj rijetkost.

Naravno, ostavljena strana mnogo žučnije bi podnijela razlaz. Iz jednog takvog obračuna nastao je HDSSB, politička stranka koja danas sa svojim jednim zastupnikom podržava vladajuću većinu.

Razlaz Sanadera i Glavaša

Taj zastupnik vrlo brzo će opet biti Branimir Glavaš jer je zatražio povratak u Sabor, čovjek kojeg je tadašnji moćni predsjednik HDZ-a i Vlade Ivo Sanader izbacio iz stranke 2005. godine pod optužbom da vodi autonomašku politiku.

Sanader je na žestoke napade Glavaša koji su uslijedili, odgovarao da Glavaš napada i sebe jer je proteklih 15 godina bio članom HDZ-a.

'Građani će uskoro vidjeti o čemu se radi', ustvrdio je Sanader. Ubrzo nakon razlaza pokreće se istraga protiv Branimira Glavaša zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim stanovništvom 1991. godine u Osijeku. Glavaš je za progon i zatvaranje odgovornima smatrao Ivu Sanadera i Vladimira Šeksa i tvrdio je da je riječ o političkom progonu i da Sanader instrumentalizira pravosuđe.

Glavaš se na sve načine pokušavao prikazati žrtvom, tvrdeći da državom vlada Sanaderova mafijaška organizacija. 'Neće mene privoditi nikakva Sanaderova policija, a najmanje njegov nesposobni ministar zvani Kiro. Kao hrvatski general uspravno, dostojanstveno i čistog obraza stat ću pred pravosudnu instituciju i odgovoriti na postavljena pitanja', govorio je Glavaš tada. Sanader je odbacivao optužbe naglašavajući da proces 'nije politički montiran' i da u Hrvatskoj postoji trodioba vlasti. Glavaš je potom osnovao HDSSB čiji su zastupnici godinama oštro kritizirali HDZ i Ivu Sanadera.

Ni nakon odlaska Sanadera s čela HDZ-a strasti se nisu primirile. Rat između HDZ-a i HDSSB-a završen je tek dolaskom Andreja Plenkovića na vlast u HDZ-u, ali na to su utjecali i unutarnji problemi s kojima se suočio HDSSB. Spomenimo i da je kasnije nakon uhićenja Sanadera pod optužbom za korupciju, Glavaš iz zatvora u svojoj maniri napisao pismo u kojem mu je poručio da je 'ostao sam kao pas'.

Razlaz Kosor i Sanadera

Na mjestu predsjednika HDZ-a Sanadera je zamijenila Jadranka Kosor, koja ga je i izbacila iz stranke nakon što se pokušao politički reaktivirati i ponovno preuzeti vlast u stranci i državi. On njoj nikad nije oprostio izdaju te je na nju pokušavao svaliti krivicu za optužbe s kojima ga je suočilo pravosuđe. Tvrdio je da je on žrtva njenog progona.

'U mojoj vladi, u obje vlade, Kosor je bila moja prva zamjenica. I svi ključni ljudi, ne samo ona, sudjelovali su u konzultacijama o ključnim političkim odlukama', kazao je Sanader 2010. godine pred istražnim povjerenstvom za Inu. Kosor je optužbe više puta demantirala i pozivala se na institucije koje bi trebale raditi svoj posao.

Razlaz Karamarka i Kosor

A Jadranka Kosor tada nije ni slutila da će nekoliko godina kasnije dočekati istu sudbinu jer je nju iz stranke izbacio novi predsjednik Tomislav Karamarko, čovjek kojeg je ona osobno učlanila u stranku. Stranački Visoki časni sud odluku o izbacivanju donio je zbog njezinih javnih nastupa u kojima se protivila politici stranke te joj negativnim komentarima nanosila štetu.

'Karamarko mi je radio iza leđa, a mislila sam da smo prijatelji', kazala je kasnije jednom prilikom gostujući u emisiji 'Nedjeljom u 2' na HRT-u. Karamarko se u vrijeme kada je Kosor izbacivana iz stranke, također pozivao na propise i proceduru. Kosor i dalje pozorno prati politička događanja i preko Twitter koristi svaki trenutak da zapapri bivšim stranačkim kolegama,

Razlaz Mosta i Drage Prgometa

Malo svježiji u sjećanju javnosti svakako je razlaz Mosta i Drage Prgometa. Iako su se u početku častili komplimentima te je Prgomet tvrdio da je Božo Petrov njegov jedini kandidat za premijera, u vremenu nakon izbora 2015. godine vrlo brzo su skinuli rukavice.

'Gospodin Petrov je mladi čovjek koji je sigurno pravedan i žao mi je što je izmanipuliran u trenutku kada se mene izbacivalo, a nadam se da to neće biti u trenutku kada će se formirati vlada', poručivao je tada Drago Prgomet.

Iz te političke platforme tada su poručivali da je Prgomet isključen iz Nacionalnog vijeća Mosta jer je izigrao odluke i radio iza leđa odlukom saborskih zastupnika Mosta. Kasnije, kad su formirali drugu vladu s HDZ-om, a u čije se okrilje vratio Prgomet, odbijali su svaku mogućnost da Prgomet postane ministrom.

Razlaz Milanovića i Linića

Svi vjerojatno još pamte vrući razlaz bivšeg ministra financija Slavka Linića i tadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Linić je na konferenciji za medije, koju su uživo prenosile televizije, optužio premijera da je štitio privatne interese, obitelj, prijatelje i određene krugove nauštrb državničkih obveza, spominjući navodne poslove uz koje je vezao i ime pripadnika Milanovićeve obitelji. Linić je optužio i bivše stranačke kolege da su zloupotrijebili represivni aparat i da su neovlašteno pratili njega i članove njegove obitelji.

Milanović je tada izjavio da mu je žao što su sve to građani morali slušati te im se ispričao; tvrdio je da Linić laže i u više navrata odgovarao da je taj slučaj za njega završen. Linić se i dalje rado odaziva pozivima medija i u negativnom kontekstu govori o SDP-u.

Razlaz Milanovića i Kolarić

SDP je imao i neugodni razlaz s Aleksandrom Kolarić. Predsjedništvu SDP-a nije se svidjela njezina kritika premijera Zorana Milanovića zbog 'lex Perković'. Kolarić je optužila premijera da je izazvao besmislenu svađu s Europskom komisijom zbog koje su Hrvatskoj prijetile sankcije.

Kolarić je izbačena iz stranke jer je, kako je sama kazala, otvoreno i bez straha rekla da ni jedan privatni, stranački ili bilo kakav interes ne može biti iznad nacionalnog interesa. Optuživala je Milanovića za diktatorsko ponašanje po principu SDP -  to sam ja. Milanović nije smatrao da je Kolarić vrijedna njegova komentara. Kolarić se nije mirila s izbacivanjem iz stranke i na sve načine se nastojala vratiti, čak se željela i kandidirati za predsjednicu SDP-a nakon Milanovićeva odlaska, ali nakon otpora iz stranke je odustala.

Razlaz Milanovića i Bandića

Milan Bandić hvalio se članskom iskaznicom SDP-a s brojem 2, ali želja za da se kandidira za predsjednika Hrvatske suprotno volji stranke, stajala ga je članstva. Milanović i Bandić povremeno su se častili uvredama. Tako je Milanović izjavio da je u politiku ušao da bi iskorijenio pojave poput Bandića, a zbog izjave Zorana Milanovića da u zagrebačkoj gradskoj vlasti postoje elementi klijentelizma i korupcije, skoro su završili na sudu. Na sudu su zbog Milanovićeve izjave zato završili novinari koji su je prenijeli. Bandić danas koalira s HDZ-om na lokalnoj i nacionalnoj razini i o SDP-u nema lijepo mišljenje, uglavnom ih proziva za nesposobnost, a sebe i dalje smatra ljevičarom.

Razlaz Pusić i Čačića

Radimira Čačića je HNS izbacio iz stranke dok je služio zatvorsku kaznu zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama koju je skrivio u Mađarskoj. HNS-ov stranački vrh nije blagonaklono gledao na Čačićeva vikend druženja s članovima HNS-a u Varaždinu, kao ni ona s drugim osobama iz javnog života. Vesna Pusić je njegove aktivnosti komentirala riječima: 'Nije stranka kofer, pa da dođeš i da ga preuzmeš.' Čačić je nakon izbacivanja osnovao novu stranku i koristi svaku priliku da bocne HNS.