U DRUŠTVU KĆERKE

Nakon operacije srca, Clinton napustio bolnicu

12.02.2010 u 19:45

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Bill Clinton napustio je u petak bolnicu u New Yorku manje od 24 sata od zahvata na srcu, uz osmijeh mašući novinarima na izlazu, dok je ulazio u vozilo Tajne službe

Prezbiterijansku bolnicu Sveučilišta Columbija u gornjem Manhattanu, Clinton je napustio ujutro u pratnji kćerke Chelsea, uputivši se u svoju kuću u mjestu Chappagua, oko 55 km sjeverno od New Yorka.

U četvrtak mu je, 90 minuta nakon dolaska u bolnicu zbog bolova u prsnom košu, izvedena tzv. angioplastika - proširenje začepljene koronarne arterije, uz ugradnju dva stenta. Na koronarnoj arteriji je došlo do začepljenja srčane premosnice ugrađene 2004., rekao je njegov kardiolog Allan Schwartz.

Clintonu (63) su 2004. u istoj bolnici ugrađene četiri srčane premosnice (by-pass). Oko 14 sati, prebačen je u bolničku sobu gdje je primio telefonski poziv sa željama za brzo ozdravljenje od predsjednika Baracka Obame, bivšeg predsjednika Georgea W. Busha i drugih, izvijestio je u petak američki tisak.

Kasnije su mu se pridružili kći Chelsea i supruga Hillary Clinton, koje su napustile bolnicu nešto prije ponoći. Američka državna tajnica Hillary Clinton u petak je sa suprugom kod kuće u Chappagui, rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

Zbog suprugova odlaska u bolnicu, Clinton je odgodila posjet Bliskom istoku, na koji će umjesto u petak krenuti u subotu, kazali su njezini pomoćnici.

Dr. Schwartz je rekao da će se Bill Clinton već u ponedjeljak moći vratiti na posao. Kao posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Haiti, bivši predsjednik SAD-a angažiran je na koordinaciji pružanja pomoći Haitiju, devastiranom katastrofalnim potresom 12. siječnja u kojem je poginulo više od 200.000 ljudi.