MILITANTNA SKUPINA

Nakon godinu dana na Filipinima oslobođen Norvežanin

17.09.2016 u 17:54

Bionic
Reading

Norvežanin kojega su u rujnu prošle godine na jugu Filipina oteli članovi islamističke militantne grupe Abu Sajaf, povezane s Al-Kaidom, oslobođen je u subotu, izvijestile su filipinske vlasti

Članovi islamističke grupe Kjaartana Sekkingstada su oteli s otoka Samala zajedno s Filipinkom Marites Flor, koja je oslobođena u lipnju i s dvojicom kanadskih državljana, koje su militanti pogubili.

Grupa Abu Sajaf, čije je uporište na jugu Filipina, zemlje s većinskim katoličkim stanovnitšvom, poznata je po iznudama, mučenjima i odsijecanju glava žrtvama. Osnovana je devedesetih godina prošlog stoljeća uz financijsku pomoć Al-Kaide i bori se za neovisnu islamsku pokrajinu na Filipinima. Za svakog je zatočenika u početku tražila milijardu pesosa (oko 21 milijun američkih dolara), no kasnije je smanjila otkupninu na 300 milijuna pesosa po osobi.

Grupa je Sekkingstada oslobodila u gradu Patikulu. Trenutačno je pod nadzorom Nur Misuarija, utemeljitelja Nacionalne fronte oslobođenja Moro u regionalnome glavnom gradu Jolu, kazao je savjetnik za mirovna pitanja filipinskog predsjedika, Jesus Dureza.

Sekkingstad se tijekom dana trebao sastati s predsjednikom Rodrigom Duterteom, no susret je otkazan zbog lošeg vremena.

Glasnogovornik Zapovjedništva zapadnog Mindanaoa, Filemon Tan kazao je da je puštanje Sekkingstada rezultat "intenzivnih" vojnih operacija protiv Abu Sajafa. Tan je istaknuo i veliku ulogu Nacionalne fronte oslobođenja Moro u nastojanju da se Norvežanin pusti na slobodu.