TERITORIJALNE PRETENZIJE

Nakon dva dana sa Zrinjevca se ohrabrili i osudili Orbana: Mapa Velike Mađarske je neprihvatljiva

  • Autor: B. S.
  • Zadnja izmjena 09.06.2019 09:20
  • Objavljeno 09.06.2019 u 09:20
Mađarski premijer Viktor Orban / Sporni tvit

Mađarski premijer Viktor Orban / Sporni tvit

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj / Screenshot

Republici Hrvatskoj je neprihvatljivo prikazivanje hrvatskih zemalja u neistinitom povijesnom kontekstu kao i promoviranje aspiracija koja se ni u prošlosti nisu pokazala uspješnima, odgovorili su Večernjem listu iz Ministarstva vanjskih i europskih pitanja o karti "povijesne" Mađarske koju komadaju ruke i grabe teritorij, između ostalog i dijelove Hrvatske, a koju je objavio Međunarodni ured za informiranje u sklopu kabineta premijera Viktora Orbána, objavio je dnevnik u nedjelju.

Podsjetimo, tportal je u petak prvi objavio odgovor Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija koje se očitovalo na naš upit vezan za spomenutu objavu na Twitteru kojim upravlja Ured za komunikacije mađarske vlade. Ministarstvo je tada, neugodno iznenađeno i zabrinuto objavom, zatražilo tumačenje mađarskih kolega.

Iz Budimpešte su im objasnili da je riječ o obilježavanju povijesnog događaja za Mađarsku. Ne postoje apsolutno nikakve teritorijalne pretenzije Mađarske prema Hrvatskoj, niti navedena objava ima ikakve veze s današnjim odnosima dviju zemalja, uvjerili su mađarski diplomati svoje kolege u Zagrebu. Tada je izostala i bilo kakva reakcija, koja se u nešto oštrijem obliku dva dana kasnije pojavljuje u Večernjem listu, nakon što su na objavu iz Orbanova ureda ljutito reagirale slovenske vlasti.

Slovenski premijer Marjan Šarec je, među ostalim, naveo kako takvo posezanje za teritorijem nije europski i miroljubivo nego da je to 'nož u srce Slovenije'.

Mađarska je prije nekoliko dana proslavila Dan nacionalnog zajedništva, spomendan uveden 2010. kako bi se obilježilo potpisivanje Trianonskog mirovnog ugovora koji je potpisan 1920. između Saveznika i Mađarske u palači Trianon u Versaillesu, a po čijim je odredbama Mađarska izgubila dvije trećine teritorija koji je podijeljen između Austrije. Čehoslovačke. Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca te Rumunjske.

"Trianonskim ugovorom uništeno ie mađarsko društvo. ekonomija i politički sustav" kazao je državni tajnik za nacionalnu politiku Arpad János Potápi.

Kao ilustraciju njegovih riječi, mađarski Međunarodni ured za informiranje na svojoj je web stranici About Hungary, na kojoi na engleskom i njemačkom objavljuje pozitivne članke vezane uz vladu te kritike EU institucija i na pripadajućim profilima na društvenim mrežama objavio "povijesnu" kartu Mađarske. Na toj ilustraciji Mađarsku komada pet ruku i otima joj teritorij i mađarsko stanovništvo.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH je odmah po objavi fotografije - karikature iz 1921. godine - na Twitter profilu About Hungary stupilo u kontakt s mađarskom stranom i ukazalo na neprihvatljivost ovakve vrste objave s prikazom dijelova hrvatskog teritorija za koje se implicira da se radi o područjima Mađarske oduzetim Trianonskim mirovnim ugovorom, što je potpuno iskrivljavanje povijesnih činjenica. Dobili smo službena uvjerenja mađarske strane kako se ne radi ni o kakvom iskazivanju teritorijalnih pretenzija prema Hrvatskoj, sporna fotografija objavljena je povodom obilježavanja povijesnog događaja potpisivanja Ugovora iz Trianona, čime je u ovom dijelu Europe okončan Prvi svjetski rat kažu sa Zrinjevca", navodi Večernji list.

  • +7
  • +4

Andrej Plenković primio mađarskog predsjednika Vlade Viktora Orbana

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!