SPORAN POST NA TWITTERU

Iz Orbanova ureda posežu za teritorijem susjeda. Slovenci bijesni, a što mislite kako je reagirala Hrvatska?

07.06.2019 u 15:10

Bionic
Reading

Ured za međunarodnu komunikaciju mađarskog premijera Viktora Orbana obilježio je na svom profilu 'About Hungary' na Twitteru 99. godišnjicu potpisivanja Trianonskog mirovnog ugovora, jednog od ključnih dokumenata u okončanju Prvog svjetskog rata. I sve bi bilo u redu da obilježavanje nije ilustrirano spornom grafikom, u kojoj se 'grabe' dijelovi teritorija susjednih zemalja, uključujući Hrvatsku. Tim povodom, iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) kontaktirali su s kolegama u Budimpešti, a oni su ih uvjerili da u tome nema nikakvih teritorijalnih pretenzija

Trianonski ugovor, zaključen 4. lipnja 1920. godine u dvorcu Versailles između zemalja Antante i Mađarske, regulirao je status i granice nove, nezavisne mađarske države. Između ostalog, Mađarska se odrekla svih prava na teritorije koji su joj pripadali u Austro-Ugarskoj Monarhiji, a tada su bili u sastavu Kraljevine SHS. Takvi ugovori zaključeni su u sklopu Pariške mirovne konferencije, od siječnja do lipnja navedene godine, sa svim poraženim zemljama.

S obzirom na to da je MVEP u utorak najoštrije osudio objavu gradskog vijećnika Trsta Lorenza Giorgija na njegovom profilu na Facebooku, u kojoj prikazuje zemljovid Italije s pripojenim hrvatskim dijelom Istre, Primorjem i dalmatinskom obalom, tportal je zanimalo kako će na Zrinjevcu reagirati na sličan tvit na jednom od službenih profila mađarske vlade.

U MVEP-u doznajemo da su stupili u kontakt s mađarskom stranom, neugodno iznenađeni i zabrinuti objavom na profilu mađarske vlade na Twitteru. Iz Budimpešte su objasnili da je jednostavno riječ o obilježavanju povijesnog događaja za Mađarsku. Ne postoje apsolutno nikakve teritorijalne pretenzije Mađarske prema Hrvatskoj, niti navedena objava ima ikakve veze s današnjim odnosima dviju zemalja, uvjerili su mađarski diplomati svoje kolege u Zagrebu.

Iz MVEP-a dodatno objašnjavaju da su na talijanski i mađarski slučaj različito reagirali i stoga jer je tršćanski vijećnik u svojoj objavi, uz natpis 'Naša Italija', iznio eksplicitne teritorijalne pretenzije talijanskih iredentista prema Hrvatskoj.

Istina, u tekstu na internetskoj stranici 'About Hungary' o ničem sličnom nema ni riječi, premda državni tajnik za nacionalnu politiku Árpád János Potáp, član stranke Fidesz mađarskog premijera Viktora Orbana, poručuje da je Trianonski ugovor 'nametnut Mađarskoj' i da je 'uništio mađarsko društvo, ekonomski i politički sustav'.

Podsjetimo, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije je osudilo objavu tršćanskog vijećnika Lorenza Giorgija na Facebooku, koja se i dalje tamo nalazi.

'Ovakvi iredentistički ispadi jednog lokalnog političara, člana stranke Forza Italia, ne pridonose daljnjem jačanju dobrosusjedskih odnosa dviju država', priopćio je MVEP.

'Svaki pokušaj povijesnog revizionizma i izražavanje teritorijalnih pretenzija, bez obzira s koje razine dolazili, najoštrije osuđujemo te isto očekujemo od svih političkih opcija jedne države članice Europske unije', dodaje se u priopćenju.

I dok hrvatska strana izbjegava snažnije osuditi objavu Ureda za međunarodnu komunikaciju pri kabinetu mađarskog premijera, slovenska strana je to učinila. Kako donosi Slovenska novinska agencija STA: 'Slovenija je osudila mapu objavljenu na službenom twitter profilu mađarske Vlade na kojoj izgleda da se sugerira kako su Slovenija i druge države prisvojile mađarske zemlje nakon Trianskog mirovnog sporazuma 1920.'

Na mađarsko posezanje za slovenskim teritorijem reagirao je i slovenski premijer Marjan Šarec koji je, među ostalim, naveo kako takvo posezanje za teritorijem nije europski i miroljubivo nego da je to 'nož u srce Slovenije'.

Prema Hrvatskoj enciklopediji, Trianonski mirovni ugovor sastojao se od 14 poglavlja i 364 članka u okviru Versajskih mirovnih ugovora. Prvi dio tog ugovora sadržavao je stipulacije o Ligi naroda, a u posebnim sekcijama sadržani su uvjeti mira s Italijom, s Kraljevinom SHS, s Rumunjskom i s Čehoslovačkom.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Tim ugovorom Mađarska je Austriji ustupila Gradišće (Burgenland) bez Soprona, Rumunjskoj Transilvaniju (Erdelj), Čehoslovačkoj Slovačku, a Kraljevini SHS zap. Banat, Bačku, juž. Baranju te Međimurje i Prekmurje.

Ugovorom su Mađarskoj bile nametnute ratne reparacije i drastično smanjenje vojske. Od 282.000 kvadratnih kilometara, koliko su obuhvaćale zemlje krune sv. Stjepana, Mađarska je dobila 93.000 kvadratnih kilometara, a od 19 milijuna stanovnika ostalo joj je njih sedam i pol milijuna.