FIMI MEDIA I PLANINSKA

Nakon blagdana Sanader opet na Županijskom sudu

12.01.2014 u 11:40

Bionic
Reading

Boravak u remetinečkoj ćeliji bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader od ovog će tjedna ponovno kratiti odlascima na zagrebački sud gdje se nakon blagdanske stanke nastavljaju suđenja u slučajevima Fimi media i Planinska

Postupak u kojem mu se sudi za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki u stranački crni fond i privatne džepove preko agencije Fimi media trebao bi se nastaviti knjigovodstvenim vještačenjem u ponedjeljak.

Na posljednjem ročištu bivši ravnatelj policije Vladimir Faber, koji se sam javio za svjedočenje, u sudnici je kazao da je s najviše policijske dužnosti smijenjen 2009. jer je odbio stranačko kadroviranje i unatoč Sanaderovoj naredbi ustrajao na podnošenju kaznene prijave u slučaju kamioni protiv bivšeg HDZ-ovog ministra obrane Berislava Rončevića

Faber je ispričao da ga je Sanader osobno pozvao u vladu gdje je galameći i udarajući šakom po stolu govorio da mora stornirati 'slučaj kamioni'.

Kazao je i da ga je nakon toga tadašnji ministar Tomislav Karamarko više puta izvijestio da Sanader ustraje na njegovoj smjeni. 'Karamarko je odbio potpisati smjenu tijekom travnja ili svibnja, ali što se dogodilo kada ju je potpisao u lipnju ne znam. Rekao je da više nije mogao podnijeti pritisak, ali da se izborio da ostanem u MUP-u iako je Sanader želio da prijeđem u Državnu upravu za zaštitu i spašavanje', istaknuo je Faber.

U srijedu, 15. siječnja, na Županijskom sudu će se nastaviti i suđenje za prodaju zgrade u Planinskoj ulici, nakon koje je Sanader od HDZ-ovog saborskog zastupnika i mesara Stjepana Fiolića navodno primio 17 milijuna kuna provizije.

Posljednji svjedok u ovom postupku u prosincu je bio bivši predsjednik Sabora Luka Bebić koji je kazao da nije znao ništa o spornoj prodaji zgrade.

Uz Sanadera i Fiolića, na optuženičkoj klupi je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo ministarstvo Petra Čobankovića, koji je nakon priznanja nedjela i nagodbe s Uskokom osuđen na rad za opće dobro.

Na klupi za svjedoke u srijedu se očekuju bivši sindikalisti Vitomir Begović, Gordana Colnar i Vesna Dejanović