BESMISAO RATA

Najveći broj kršćanskih bogomolja porušile Asadove snage koje podržavaju tamošnji kršćani

11.09.2019 u 23:20

Bionic
Reading

Tijekom osmogodišnjeg sukoba u Siriji oštećeno je više od 120 kršćanskih crkava, za što su odgovorne sve zaraćene strane, priopćila je u utorak sirijska nevladina organizacija povezana s oporbom

Sirijska mreža za ljudska prava (SNHR), sa sjedištem u Kataru, navela je u svojem izvješću kako je sirijska vlada odgovorna za 60 posto uništenih kršćanskih crkava i hramova, a za ostale napade prozivaju se tzv. Islamska država (ISIL), skupina Tahrir al Šam, povezana s Al Kaidom, te druge pobunjeničke skupine.

Nevladina organizacija precizirala je da su pojedini napadi na kršćanske bogomolje namjerno izvedeni, poput onog tzv. Islamske države 2015. godine, kada je buldožerima srušila drevni samostan Svetog Julijana u Homsu, kojom prilikom su uništene i relikvije samog sveca. Većina pak kršćanskih crkava uništena je tijekom borbi i granatiranjem.

U izvješću je precizirano kako je ISIL uništio 10 kršćanskih crkvi, od kojih se njih pet nalazilo u Raki, jedno vrijeme glavnom gradu te terorističke organizacije. Uz to, ISIL je iz Rake nasilno protjerao kršćane i oteo njihovu imovinu, dok je dio njih ubio nakon zauzimanja grada. Najgora razaranja kršćanskih objekata zabilježena su u području Alepa, u kojem su uništene 34 crkve, s time da iza 24 napada stoje pobunjenici, dok su šest napada izvele snage pod zapovjedništvom režima Bašara al Asada.

Najveći broj napada, nadodaje humanitarna organizacija, zabilježen je u središnjoj sirijskoj pokrajini Homs, u kojoj je uništeno 27 objekata. SNHR je naglasio kako su dio crkava tijekom vojne intervencije uništili vladini saveznici Rusija i Iran, ali pritom nisu precizirane brojke uništenih objekata.

'Napadi na mjesta kršćanskih bogoslužja oblik su zastrašivanja i protjerivanja kršćanske manjine u Siriji', kazao je osnivač i predsjednik SNHR-a Fadel Abdul Gani, dodajući kako su islamski ekstremisti napadali kršćane iz vjerskih razloga, ali i činjenice da većina tamošnjih kršćana podržava Asada. S druge pak strane, Asadove snage su se obrušavale na kršćanske crkve navodeći da ih oporba koristi kao zaklone.

Uništenje kršćanskih bogomolja u Siriji Izvor: Društvene mreže / Autor: GTA Channel TV

U izvješću se navodi da su pojedine crkve raketirane u više navrata, poput crkve Gospe od mira u Homsu, koju su Asadove snage gađale sedam puta, dok je crkva Svete Tekle u Damasku bila cilj četiri puta. Oporba stoji iza napada na armensku crkvu Svetog križa u Damasku.

Kršćani su prije rata činili 10 posto od 23 milijuna stanovnika Sirije, a većina stanovništva raseljena je ili je napustila zemlju, dodaje SNHR.