PUT SLAVE RATKA MAČEKA

Najpoznatiji HDZ-ov spin doktor spašava vlastitu kožu

09.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Čovjek čiji su spinovi za obranu lika i djela Ive Sanadera toliko iritirali široku publiku da je u konačnici skovana fraza 'Lažeš ko' Maček', doživio je da ga javno iz sudnice na zagrebačkom Županijskom sudu isti taj Sanader nazove - lažovom. Nije teško pogoditi tko je glavni lik naše priče - Ratko Maček. A on i Jadranka Kosor, nekoć ljudi od povjerenja bivšeg premijera, našli su se pod paljbom Sanaderove obrane

Kako je Maček branio Sanadera u aferi satovi

Draga predsjednice sunce je probilo oblake… al' sam sretan da niste poletjeli u neprimjerenim vremenskim uvjetima. Ona kava je popijena, a nekima ponovno servirana bez šećera. Mislim da su vrlo korisna zrnca stvorila puni mozaik. Najljepši pozdrav', stoji u šifriranom SMS-u Ratka Mačeka Jadranki Kosor, objavljenom u policijskoj akciji iz 2011, kodnog naziva Juda, a koji je javnosti obznanjen na portalu Index. Rezultate te policijske istrage Sanaderova je obrana predlagala kao nove dokazne materijale, no sud ih je odbio.

Politika, koja je Mačeka vinula u visine koje vjerojatno ni sam nije očekivao, bit će na kraju i uzrok njegova sunovrata, a koliko će njegov pad biti težak, ovisi o hrvatskom pravosuđu koje se upravo bavi postupcima bivšeg glasnogovornika hrvatske vlade, njegova bivšeg šefa Ive Sanadera te ostalih okrivljenih u slučaju Fimi-media.

Pred zagrebačkim Županijskim sudom danas se Maček suočava s optužnicom USKOK-a da se udružio s Ivom Sanaderom, koji ga je povezao s ostalim okrivljenima, radi financiranja HDZ-a iz 'crnih fondova' te stjecanja koristi za sebe i druge osobe. Maček opovrgava takvu optužbu na svoj račun, naglašavajući da nije imao nikakve veze s Fimi medijom niti je znao da se preko tog poduzeća prikuplja bilo kakav novac za HDZ. Opovrgnuo je i svoje prijateljstvo sa Sanaderom. Jedino je priznao da je bio 'kurir' u kupovini Hrvatskog slova, čemu se, kako je naglasio, protivio, baš kao i suradnji državnih tvrtki s Fimi medijom na koju je upozoravao.

Doduše, ne javno jer…

'Politika nije akvarij sa zlatnim ribicama, nego vrlo ozbiljna priča u kojoj se morate pridržavati hijerarhije ili vas pojedu pirane. Nikada nismo propitivali odluke predsjedništva ni vodstva stranke. To se jednostavno nije radilo. U politici se nikada ne propituju odluke nadređenih', ustvrdio Maček koji je do početka 2008. bio Sanaderov glasnogovornik i šef izbornih stožera HDZ-a.

Takva obrana možda i ne bi bila neobična da se ne radi o nekome tko se od studentskih dana pa do 2002. - kada je postao glasnogovornik HDZ-a - bavio novinarstvom kojem je imanentno propitkivanje svega, a osobito vlasti. Štoviše, ne samo da je radio u medijima, nego je tijekom desetak godina ostvario strelovitu karijeru koja dobro zrcali ne samo prilike u hrvatskom novinarstvu tog doba, nego i cijelom hrvatskom društvu.

Maček, koji je rođen 1967. godine u Kamenici gdje su mu roditelji bili učitelji, počeo se baviti s novinarstvom još dok je studirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Naime, honorarno je radio u nacionalnoj novinskoj agenciji HINA-i tijekom studija i dok je jedno vrijeme predavao hrvatski jezik i književnost. Međutim, učiteljski posao nije ga privlačio, pa se vratio studentskoj ljubavi - medijima. Angažiran je na Varaždinskoj televiziji gdje dolazi i do suvlasništva. Budući da je ta televizija 90-ih bila usko povezana s HRT-om, kojem je do 2001. godine iznajmljivala prostor i opremu za pripremu i emitiranje programa HTV studija Varaždin na čijem je čelu bio Zlatko Mehun, također bivši suvlasnik VTV-a, Maček je prvo postao honorarac, a zatim i zaposlenik javne televizije te je počeo raditi u njezinu varaždinskom dopisništvu kao novinar u regionalnoj HTV-ovoj panorami.

Mačeka, međutim, nikada nije ispunjavao samo novinarski posao pa se usporedno bavio i poduzetništvom. Tako je već do 2005. imao 22,66 posto udjela u Media Timu, poduzeću za promidžbu i usluge osnovanom 1996. godine, čiji su suvlasnici još bili Stjepan Bunić, Marijan Varović, Robert Veseljak i Boris Kožar. Iako se svašta pričalo o tome kako je spajao novinarstvo na javnoj televiziji i privatno poduzetništvo, Mačeku to nije zasmetalo, baš kao ni članstvo u HDZ-u.

Dapače, moglo bi se reći da mu je čak i pomoglo u naglom usponu na javnoj televiziji. Naime, od novinara lokalnog dopisništva došao je razmjerno brzo do urednika i voditelja Dnevnika HTV-a. No na vrhuncu svoje novinarske karijere 2002. godine daje otkaz da bi mogao raditi kao - glasnogovornik HDZ-a. Bilo je to vrijeme priprema za skore nacionalne izbore na kojima je 2003. pobijedio HDZ. Toj pobjedi osobiti doprinos svojim je savjetima dao irski spin-doktor PJ Mara kod kojeg je Maček ispekao zanat po kojem je danas poznat.

Nakon izborne pobjede HDZ-a krajem 2003. Maček postaje ne samo tumač Sanaderovih poteza, nego i osoba s, blago rečeno, dobrim vezama u (pojedinim) medijima. Istovremeno u Hrvatsku sve više ulaže Midia Grupa, tvrtka u vlasništvu prijatelja PJ Mare čiji sin je ujedno i njezin direktor.

HDZ pobjeđuje i na izborima 2007. godine, ali nakon kampanje Maček daje ostavku na mjesto glasnogovornika Vlade zbog, kako danas objašnjava na sudu, otežane komunikacije sa Sanaderom. Sa srednjoškolskim kolegom Miroslavom Kovačićem osniva MPR Strateško komuniciranje, a njegovo ime povezuje se s još nekim tvrtkama u (su)vlasništvu njegovih prijatelja, koje također odjednom više nego solidno posluju. To ne čudi jer kao nekog tko se dokazao u praksi i ima dobra poznanstva - Mačeka angažiraju brojne tvrtke, pa i Jadranka Kosor te Andrija Hebrang

Počinju godine rasta obiteljskog bogatstva, ali ne i sreće. Naime, Maček se 2011., nakon 20 godina braka, rastavlja od supruge, i to svega nekoliko mjeseci nakon uhićenja Sanadera s kojim je danas na optuženičkoj klupi. Pod pritiskom EU mijenjaju se vrijednosti u Hrvatskoj, pa je prije ulaska u sudnicu zagrebačkog Županijskog suda izbačen iz varaždinskog HDZ-a zbog rušenja ugleda stranke. No tek se očekuje glavna presuda na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon koje će se najbolje vidjeti koliko (mu) se isplati(la) politika, i to na način na koji ju je doživljavao i (pro)vodio.

Kako je Maček lagao za Sanadera