SANADEROV ODVJETNIK OBJAŠNJAVA

Kako je Kosor uletjela pod tajne mjere nadzora

07.11.2013 u 21:14

Bionic
Reading

Odvjetnik optuženog bivšeg premijera Ive Sanadera, Čedo Prodanović, za tportal je potvrdio da će po nalogu svog klijenta i dalje slijediti strategiju da je njegov sudski progon iniciran od strane politike, odnosno Sanaderove nasljednice Jadranke Kosor. Prevedeno, s dokazima koji su jučer odbijeni na Županijskom sudu vjerojatno će se obratiti sudu Strasbourgu i požaliti se na politički progon u Hrvatskoj

'Ne mogu govoriti o sadržaju dokaza, ali radi se o relevantnom policijskom dokumentu. Svjedok je s njom u dogovoru odlazio u tužiteljstvo i izvještavao je što je napravio. On je bio pod mjerama nadzora i do podataka se došlo preko njegovih SMS poruka', kazao je Prodanović. Po njegovim riječima, nigdje nikada nije rečeno da je praćena i prisluškivana sama bivša premijerka: informacije su se navodno pojavile kada je ona 'uletjela' u tajne mjere nadzora.

'Kako je naš prijedlog na sudu bio dosta posprdno prihvaćen, sigurno imamo materijala da ga pošaljemo i na druge instance', dodaje Sanaderov odvjetnik.

Podatak koji je isplivao na suđenju bivšem premijeru nastavak je afere iz 2011. godine, kada je u navodnom pokušaju istrage curenja informacija iz sudskog postupka policija - mimo zahtjeva državnog odvjetnika - umjesto osoba koje su baratale podacima pod mjere nadzora stavila petero novinara.

Po nalogu ravnatelja Olivera Grbića to je učinio njegov tadašnji zamjenik Milijan Brkić i time indirektno pod nadzor stavio glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića - a, kako se da zaključiti, ni Jadranka Kosor nije zaobiđena.

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Miroslav Tuđman odbio je komentirati slučaj jer, kaže, ne zna ništa osim onoga što je pročitao u novinama. Ako dođe pred njegov odbor, o tome će se raspraviti.

'Teoretski govoreći, ako pratite osobu A koja razgovara s osobom B, onda imate uvid i u razgovore osobe B. Što, dakle, ne znači da je i Jadranka Kosor bila meta mjera nadzora', kaže Tuđman.


Jadranka Kosor
je pozdravila odluku ministra Ostojića da pokrene istragu o navodima obrane Ive Sanadera da je obrađivana dok je bila na premijerskoj dužnosti.

'Dobro je da je ministar unutarnjih poslova dao izjavu u kojoj nešto konstatira. Mene naravno zanima nastavak, svakako ne zbog mene, nego zbog institucije predsjednika Vlade i Vlade u cjelini', rekla je Kosor novinarima u Saboru, prenosi Hina.

Još uvijek nije odlučila hoće li kao građanka tražiti zaštitu institucija.

'Vidjet ćemo što će sada napraviti ministar unutarnjih poslova i policija. Nakon toga ću odlučiti hoću li još nešto osobno kao građanka RH poduzimati, jer nadzor bilo čijih kontakata telefonom i putem poruka nije moguć, bez obzira o kome se radilo, bez naloga institucija. Jako je važno da se to sada do kraja razjasni, ne zbog mene, nego zbog funkcioniranja pravne države u cjelini', rekla je Kosor.