nacrt zakona

Najmnogoljudnija država Indije ograničit će prava parova s više od dvoje djece

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 10.07.2021 19:48
  • Objavljeno 10.07.2021 u 19:48
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: EPA / Autor: RAMINDER PAL SINGH

Najmnogoljudnija indijska savezna država Uttar Pradesh predložila je zakon koji bi trebao obeshrabriti parove da imaju više od dvoje djece i tako postala druga država kojom vlada stranka premijera Narendre Modija koja je dala takav prijedlog

Da je Uttar Pradesh samostalna država, s 240 milijuna stanovnika bi bila na petom mjestu po broju stanovnika.

Gustoća naseljenosti u toj sjevernoj saveznoj državi Indije više je nego dvostruko veća od nacionalnog prosjeka.

Prema prijedlogu vlade objavljenim u subotu, parovi s više od dvoje djece više neće primati vladine beneficije ili subvencije i neće se moći javljati za radna mjesta u državnim službama.

U zakonu se navodi da je zbog "ograničenih ekoloških i ekonomskih resursa u državi neophodno i hitno da osiguranje osnovnih životnih potreba bude dostupno svim građanima".

Prihod po glavi stanovnika u Uttar Pradeshu manji je od polovine nacionalnog prosjeka.

Nacrt zakona, koji je otvoren za javnost do srpnja, trebali bi ratificirati državni zakonodavci.

Indija, koja bi do 2027. mogla prestići Kinu i postati najmnogoljudnija zemlja svijeta, još uvijek ni u jednoj saveznoj državi nema provedenu nacionalnu politiku o parovima s dvoje djece.

Sjeveroistočna država Assam, kojom također vlada Modijeva hinduistička nacionalistička stranka Bharatiya Janata, prošlog je mjeseca najavila sličnu mjeru kojom će obustaviti beneficije obiteljima s više od dvoje djece.

Uttar Pradesh, kojim upravlja hinduistički tvrdolinijaš Yogi Adityanath, dom je velikom broju muslimanskog stanovništva.

Nacrt zakona uključuje poticaje za parove s dvoje djece ako se jedno od njih odluči za dobrovoljnu sterilizaciju, uključujući povoljne kredite za izgradnju ili kupnju kuća i popuste na komunalne račune i porez na imovinu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!