STRAVA KOD GUADALAJARE

Najmanje šest poginulih u bombaškom napadu u Meksiku: 'Ovako nešto još nismo vidjeli'

13.07.2023 u 07:01

Bionic
Reading

Najmanje šest osoba je poginulo, a dvanaest ozlijeđeno u seriji bombaških napada usmjerenih na snage sigurnosti u blizini meksičkog grada Guadalajare

Meksičke vlasti su objavile kako je na jednoj cesti u saveznoj državi Jalisco bilo postavljeno osam improviziranih eksplozivnih naprava, od kojih je sedam eksplodiralo dok je prolazio policijski konvoj. Četiri policajca i dva civila su poginula, dok je 12 osoba ozlijeđeno, uključujući troje djece u dobi od 9, 13 i 14 godina.

"To je nešto što nikada prije nismo vidjeli ovdje," rekao je guverner Jalisca Enrique Alfaro, koji je na čelu jedne od najnasilnijih saveznih država u Mekiku sa 1.095 ubojstava i 750 nestanaka od početka godine.

Guverner je osudio "brutalni teroristički čin" koji predstavlja "izazov za cijelu meksičku državu", a za ovaj čin je okrivio neimenovanu skupinu za krijumčarenje droge.

U Meksiku, naviklom na nasilje, napadi eksplozivom i dalje su relativno rijetki.

Glavni tužitelj države Jalisco Luis Mendez je kazao kako su eksplozije bile toliko snažne da su ostavile kratere na cesti, te uništile najmanje četiri vozila.

Savezna država u kojoj su se dogodile eksplozije dom je skupine za krijumčarenje droge Jalisco New Generation, moćne organizacije koja se često sukobljava s drugim kriminalnim skupinama.

Grupa Jalisco okrivljena je i za prethodne napade korištenjem improviziranih eksplozivnih naprava i bespilotnih letjelica s bombama, što je dokaz sofisticiranosti i smrtonosne domišljatosti takvih skupina.