negativni rezultat

Nađi: Neradne nedjelje u trgovinama gase radna mjesta

22.09.2023 u 13:50

Bionic
Reading

Predsjednik Fokusa Davor Nađi upozorio je u petak kako Zakon o trgovini, prema kojemu su one nedjeljom većinom zatvorene, gasi radna mjesta jer se otvaraju trgovine koje elektronskom naplatom artikala u potpunosti zamjenjuju blagajnice

Zakon ide na štetu onih koje navodno štiti te će se trgovci sve više premještati na rad u skladišta i slično, rekao je Nađi na konferenciji za novinare u Saboru.

Osvrnuo se i na inflaciju i rast cijena, te kaže kako podaci Fine o dobiti poduzeća za prošlu godinu, kada su cijene najviše rasle, pokazuju da se glavnina njihova rasta pretočila u dobit državnih poduzeća i poduzeća u mješovitom vlasništvu (Ina, Podravka i sl.).

Prihodi tih poduzeća rasli su za 35,3, odnosno 31,4 posto, a prihodi poduzeća u privatnom vlasništvu 26,7 posto. No, privatni sektor je bio taj koji je zapošljavao i dizao plaće dok je dobit padala te su javni sektor i državna poduzeća "pobrala vrhnje".

"Država je inflacijski ekstraprofiter koji radi na štetu građana", ocijenio je Nađi.

Govoreći o efektima zabrana rada trgovina nedjeljom Damir Bajs rekao je da se to jasno vidi po rezultatima u turističkoj sezoni jer smo imali isti broj turista kao prošle godine a manji broj izdanih računa. Pritom je prihod zbog inflacije bio veći za 20 posto.

Turizam, koji najviše pridonosi izdavanju računa, te nedostatak mogućnosti kupnje nedjeljom u trgovini već su dali prve negativne rezultate, a to je smanjenje potrošnje, kazao je Bajs.