karta svijeta

Nađi: Zagreb mora biti lokomotiva koja će privlačiti investicije

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 31.03.2021 13:39
  • Objavljeno 31.03.2021 u 13:40
Davor Nađi

Davor Nađi

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Nađi (Fokus) predstavio je u srijedu svoj investicijski plan za Zagreb poručivši da Zagreb mora imati ulogu lokomotive koja će staviti Hrvatsku na investicijsku kartu svijeta i privlačiti inozemne investicije u Hrvatsku

"To se može ostvariti ako stvorimo pogodnu poslovnu klimu koja će investitorima slati poruku da su investicije dobrodošle, koja podrazumijeva niske i stabilne poreze te efikasnu i transparentnu gradsku administraciju“, rekao je Nađi novinarima.

Nađi je investicijski plan predstavio zajedno s kandidatom za zamjenika gradonačelnika Davorom Huićem, a radi se o četiri seta mjera za privlačenje velikih investicija. To su paket poreznih olakšica, probiznis politike i deregulacija, stavljanje imovine u funkciju privlačenja investicija te privlačenje kapitala kroz Zagrebačku burzu.

Mjere u paketu poreznih olakšica uključivale bi smanjenje komunalnog doprinosa za 30 posto, odnosno 70 posto za investicije koje bi otvarale radna mjesta temeljena na znanju.

Svaka nova investicija u godini nakon realizacije bila bi u potpunosti oslobođena komunalne naknade, svim poduzetnicima početnicima komunalna naknada bila bi ukinuta za prve dvije godine poslovanja, a svim malim poduzetnicima i obrtnicima komunalna naknada smanjena za 25 posto. Nađi je najavio i ukidanje prireza u Zagrebu.

Cijeli taj porezni paket vratio bi građanima i poduzetnicima oko milijardu kuna, a gubitak tih prihoda u proračunu nadoknadili bi uštedama te efektom povećanja investicija i rasta plaća.

Ključnim trima projektima istaknuli su Gredelj, Program Sava/Zagreb na Savi i Zagrebački velesajam.

Napominjući kako prostori Gredelja, Velesajma i Save sadrže preko milijun kvadrata površine na najatraktivnijim pozicijama, Huić je rekao da bi pripremom prostorno-planske dokumentacije, rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa i raspisivanjem natječaja za te megainvesticije zasigurno skrenuli pažnju velikih globalnih investicijskih fondova na Zagreb.

Također, dodao je Huić, tu su još i mirovinski fondovi i drugi institucionalni investitori.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!